2021-opfordring: Spil “hjerter es” – og skab jobs!

Brug 2021 på at give ”Hjerter Es” til én, som har brug det

Jeg ville faktisk have skrevet et indlæg om, hvordan virksomheder skal være forberedte på, at bæredygtig ledelse og arbejde med verdensmål og grøn omstilling kan skabe modstand og frustration blandt medarbejderne – men så kom julen og ideen til en anden type indlæg plantede sig godt og grundigt.

Arbejdet med Verdensmål, Co2 reduktioner, nye produktionsmetoder og nye produkter samt nye krav til indkøbsprocesserne er alt sammen meget svære øvelser, og det kan til tider være svært helt at vide, hvor man skal starte og slutte.

SIMPELT BUDSKAB. Derfor har jeg besluttet at bruge min julespalteplads til et mere simpelt budskab, og som er nemt at forstå, og som i virkeligheden vil gøre en kæmpe bæredygtig forskel for mange mennesker og vores samfundet. Mit julebudskab til jer alle er 3 simple spørgsmål, som jeg håber du og din virksomhed eller offentlige organisation vil være med til at skabe gode svar på i 2021. Mine spørgsmål lyder sådan her:

  • Sørger I for at skabe jobs, der giver personer med handicap eller nedsat funktionsevne en chance for at være en del af jeres virksomhed og en del af arbejdsmarkedet?
  • Har I sørget for leve op til forpligtigelserne om, hvor mange lærlingepladser du skal have i din virksomhed?
  • Udbyder I løbende praktikpladser, der giver unge chancen for at få dyrebar viden og kompetencer fra det rigtige arbejdsmarkedet – og hvor det ikke kun handler om gratis arbejdskraft?

Ovenstående spørgsmål kræver handling fra os alle sammen. For sandheden er, at vi ikke er helt gode nok til at levere gode svar i dag. Konsekvensen er, at der sker en alt for stor polarisering imellem dem der er ”med på vognen”, og så dem, der er tvunget til at kigge med fra sidelinjen.

Jeg har altid haft det billede af livet, at vi fra fødslen får tildelt x-antal spillekort. De rigtig heldige får allerede inden livet for alvor er begyndt en stor hånd med masser af billedekort og esser, mens de fleste af os andre får en mere blandet hånd. Gode kort garanterer hverken et langt eller lykkeligt liv – og heller ikke en garanti for en god uddannelse og et fantastisk job-  men jeg tænker, at de fleste af os erkender, at de bestemt øger chancen for at få det.

NOGLE FÅR BARE FÆRRE OG DÅRLIGERE KORT. Men der er også nogle, der af den ene eller anden årsag både får færre kort og dårligere kort. De skal grundlæggende kæmpe mere for tingene, end hvad de fleste er klar over – også ift. at få en god uddannelse, et godt job og være en aktiv del af arbejdsmarkedet.

Derfor er det ikke ligegyldigt, om virksomheder og offentlige arbejdspladser formår leve op til deres forpligtigelser og søger at tilbyde alternative ansættelsesforhold, skånejobs, lærlingepladser og praktikpladser til alle, der måtte have brug for det. Og virksomhederne skal ikke kun tilbyde dette pga. ren social filantropi, men fordi det kan vise sig at være en god forretning samt en berigelse for organisationen.

Det kræver dog, at I ikke ser opgaven som en sur tjans, eller kun ser antallet af praktikpladser, lærlingepladser og skånejobs, som en del af et kvotetal, der skal få CSR rapporten til at se godt ud. I skal gøre det, fordi I ønsker at gøre en kæmpe forskel for især unge mennesker, som har brug for en hjælpende hånd. Tænk på det som din virksomheds mulighed for at tilbyde en person et godt billedekort, der virkelig vil gøre en forskel i personens videre færd i livet.

Min opfordring er skrevet med ønsket om, at flere tager et samfundsansvar – og helst med motivationen og begejstring, som drivkraft. Men jeg er også realist, og jeg ved godt, at større forandringer sjældent kommer af sig selv.

Derfor er min opfordring også til alle jer, som arbejder med indkøb og udbud, at I i højere grad stiller flere eksplicitte krav til virksomhederne, som byder på jeres opgaver. Forlang at de fremover skal have gode svar på de 3 ovenstående spørgsmål på linje med deres argumenter om tid, kvalitet og pris. Jo flere der opdager, at social ansvarlighed, uddannelse og bæredygtighed fremover er en del af opgavevurderingen, desto flere vil begynde at arbejde med det.

Så brug julemåneden og nytåret til at vurdere, hvordan din virksomhed i 2021 kan tilbyde ”Hjerter Es” til et menneske, som godt kunne bruge din hjælp. Det er nemlig også bæredygtigt.

Glædelig jul/Christian

Præsentation

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

Læs mere om Christian Terkelsen

Del dette med dit netværk: