Nyt hus gamle mursten

Genbrug af mursten er ikke en ny idé.  Da Esrum Kloster blev revet ned efter reformationen i 1536, blev en del af byggematerialerne genbrugt på Kronborg Slot. Et bygningsværk, der stadig efter næsten 450 år står som et af de smukkeste renæssanceslotte i Nordeuropa.

Mursten, der har været brugt før, har patina og skaber rå, rustikke vægge til facader, gulve og vægge. Historie og sjæl bevares, og miljøgevinsten i forhold til at anvende almindelige, nybrændte mursten er markant.

GODE VIBRATIONER. I en forsøgsperiode overgår mursten fra Vestforbrænding, indsamlet på tre genbrugsstationer, til virksomheden Gamle Mursten. En virksomhed, der samarbejder med flere kommuner rundt i landet.

Gamle Mursten behandler murstenene med en særlig teknologi, hvor murstenene renses med vibrationer og uden brug af kemikalier eller vand. Dermed sker der ingen udledning af farlige stoffer.

De brugte mursten genbruges derefter i nye byggerier og renoveringer.

Det er nyt, at Vestforbrænding fra juli måned i år indsamler brugte mursten til direkte genbrug på tre genbrugsstationer. Forsøget bliver endda udvidet til ti genbrugsstationer i løbet af efteråret. Mursten kan genbruges og måske endda give sjæl til nye huse og ved renovering af gamle bygninger. Samtidig er genbrug af mursten en gevinst for miljøet, når vi ikke behøver producere nye sten.

Indsamlingen af mursten sker på genbrugsstationerne i Brøndby, Frederiksværk og Hillerød. Forsøget udvides til ti genbrugsstationer i løbet af efteråret, fortæller genbrugschef Stig Nielsen:  – Forsøgets resultater vil vise, om det skal være en permanent løsning at indsamle mursten til genbrug på alle 24 genbrugsstationer i Vestforbrændings opland. Det kommer blandt andet an på mængden og kvaliteten af de sten, vi kan indsamle.”

MILJØGEVINST. Genbrug af mursten giver gode miljøgevinster. Når man producerer en ny mursten, udledes der 0,5 kg CO2. Så for hver 2.000 mursten, der genbruges i byggeri, sparer vi miljøet for 1 ton CO2. Hvis der for eksempel bruges 35.000 mursten til at bygge et hus, sparer vi miljøet for 17,5 tons CO2 ved at genbruge mursten.

Del dette med dit netværk: