Kommuner tjekker ind

Parterne bag klimaprojektet DK2020 – klimaplaner for hele Danmark, Realdania, KL og regionerne – kalder de kommunale og regionale klimaambitioner for historisk høje. Som det første land i verden har tæt på samtlige kommuner i Danmark sat de grønne ambitioner på et tårnhøjt niveau – og går nu efter at opfylde de ambitiøse mål i Parisaftalen.

64 KOMMUNER ER MED. Yderligere 30 kommuner har netop tilsluttet sig klimaprojektet DK2020 og bliver dermed en del af et hold, der allerede tæller 64 kommuner. Målet er klart: Senest i 2050 skal de være klimaneutrale. Vejen derhen hedder en ambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL og landets fem regioner.

Det betyder, at tæt på hele den danske befolkning om under 30 år lever i en kommune, der er klimaneutral og samtidig robust overfor de klimaforandringer, som allerede i dag betyder højere temperaturer, stigende havvand og mere regn.

– Klimasamarbejdet mellem kommunerne har aldrig stået stærkere. Jeg er rigtig stolt over, at det kommunale Danmark i den grad viser, at vi går i front. Klimaudfordringerne skal løses lokalt, for klima handler om velfærd. Det handler om at undgå vand i kælderen, om mindre støj og forurening fra grøn transport, om affaldet, der skal genanvendes, om legepladsen, der også afleder de store vandmængder, det handler om bæredygtige løsninger i vores bygninger og mad i ældreplejen. Forandringerne og den grønne omstilling påvirker vores hverdag og de steder, hvor vi bor og opholder os. Og derfor er det en bunden opgave, at vi lykkes med en omstilling, hvor borgerne er tæt på de beslutninger, der træffes. Dén opgave kan vi bare se, at kommunerne i den grad har forstået og tager alvorligt, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL (foto).

Del dette med dit netværk: