SMVere, vækstdrivere for samfundet
SMV-segmentet er en afgørende vækstdriver for samfundet når det gælder digitalisering af den offentlige sektor
BLOG-INDLÆG: Af Ejvind Jørgensen, formand for DANSK IT’s udvalg for den offentlige sektor
I en ny rapport ”Setting up small and medium-size enterprises for restart and recovery” fra McKinsey understreges det, at SMV-segmentet er en afgørende kritisk løftestang for den globale økonomi. Ikke mindst nu en tid med COVID-19.
Danmark har netop vist, at vi har været i stand til at holde en offentlig sektor kørende, hvor andre lande har lukket deres offentlige administration med. Hvorfor?
Fordi den offentlige sektor i Danmark i høj grad er digital. Vi bestiller tid over nettet, vi ansøger over nettet, ind- og udbetalinger er elektroniske, vi indkaldes elektronisk vi klager via nettet etc. Det gælder såvel borgerne som erhvervslivet. Det har også indbragt Danmark første pladser i såvel EU som FN om, hvilket samfund der har den mest og bedste digitale offentlige sektor.
Kigger vi til UK, så har de gennem de sidste år gennemgået en digital transformation startende med Lord Francis Maude i spidsen som Minister for Cabinet Office. Udgangspunktet var en situation, hvor UK lå i top på omkostninger til digitalisering målt pr. indbygger og med et resultat som fik Lord Francis Maude til at udtale de berømte ord ”I’m not amused”. En analyse viste, at godt 80 % af alle omkostninger gik til den samme håndfuld leverandører – og resultaterne var tillige nedslående.
NO MORE BIG IT. Det fik Lord Francis Maude til at iværksætte en ny diskurs for digitalisering under sloganet ”No more big it”. Ingredienserne var blandt andet en ny måde at indkøbe og implementere digitaliseringsydelser på. Projekter blev skåret til af en erfaren stab af medarbejdere med ledelseserfaring bl.a. fra den private sektor. Fokus blev centreret om det som var forretningsmæssig vigtigt.
Der blev stillet krav om, at ingen løsning måtte sættes i drift uden at rigtige brugere (læs: borgere og virksomheder havde været aktivt involveret undervejs og i test af løsning) og så går den ansvarlige minister! Der blev indført et letvægtsregime (gCloud – nu Digital Marketplace) gennem anvendelse af en kombination af rammeaftale og dynamisk indkøbssystem som nemt afløftede EU udbudsbyrden. Til en transaktionspris på en fjerdedel af hvad SKI koster.
ENORM UNDERSKOV AF SMV-TECH-VIRKSOMHEDER. Men målet var ikke alene bedre og billigere offentlige it-ydelser. Målet for regeringen var også, at skabe en dynamisk industri af SMV’ere, som kunne genere omsætning og dermed indtægter til UK. Det lykkedes. I dag er der skabt enorm underskov af SMV tech-virksomheder, som både leverer til den offentlige og den private sektor – og som eksporterer.
Selv om Danmark er nr. 1 i verdenen, og selv om UK har meldt sig ud af EU, kan vi dog fortsat godt lære noget af de strategiske greb som de tog. De var kloge.
I starten af 10’erne blev der i Danmark nedsat en række vækstteam med det formål at booste de områder Danmark skulle leve af i fremtiden. It og digitalisering brillerede desværre ved deres fravær, men efter pres fra organisationer som DI, ITB og DANSK IT kom it også med.
Jeg havde fornøjelsen at deltage. Desværre kom der ikke meget ud af indsatsen. Det var svært at nå igennem med budskabet om at den offentlige sektors effektivisering- og administrationspolitik skulle gå hånd i hånd med erhvervspolitikken.
BEDRE FORSTÅELSE AF DIGITALISERING. Den tid er heldigvis mere eller mindre passé i dag. I dag er der en langt bedre forståelse af at digitalisering på én og samme gang kan skabe velfærd, vækst og velstand. At vi kan udnytte Danmarks position på det digitale område inden for offentlig sektor til at skabe vækst eventyrer.
Med offentliggørelse af kontrakter til centraladministrationen i Tyskland og Frankrig hen over sommeren er cBrain et eksempel på, hvordan Danmarks unikke position indenfor offentlig digitalisering kan være en vækstdriver for SMV-segmentet og dermed samfundet.
Det kan lade sig gøre takket være glade danske kunderne og et rigtig godt samarbejde med Udenrigsministeriet på eksportmarkedet. Men cBrain er bestemt ikke alene. Netcompany, NNIT, Systematic, Ditmar m.fl. er eksempler på danske virksomheder, som med afsæt bl.a. det offentlige marked er nået ud på eksportmarkedet.
Præsentation
Ejvind Jørgensen har fokus på forretningsudvikling og teknologi. Ejvind repræsenterer et mangeårigt virke managementkonsulent og direktør, formand for Dansk IT’s udvalg for it i den offentlige sektor, formand for Teknologiformidlings selskabet.