Kære AI, den kvindelige CEO er ikke en heks!

Blogindlæg af Dina Raabjerg, Senior Digital Lead, Aarsleff

Det var en dag som alle andre. Solen skinnede, kaffen var varm, og jeg besluttede mig for at udforske den vidunderlige verden af AI-billedgenerering på Midjourney. Målet? At finde et AI-billede af en ‘kvindelig CEO’. Resultatet? Forestil dig en sammensmeltning af et horrorfilm-cover og en karikaturtegning. Hvad i alverden tænkte AI’en? Sådan ser en kvindelig leder altså ikke ud!

Vi lever i en tid, hvor teknologiens fremskridt er så hurtig, at det kan føles som en episk hollywoodfilm. Men trods dens stjernebesatte rolle har AI glemt manuskriptet, især når det kommer til at bryde med stereotyper.

Lad os tage et skridt tilbage. AI lærer fra data, og hvis denne data er skæv, vil resultatet også være det. Men kan vi virkelig acceptere det, hvis vores teknologiske mirakel tror, at en ‘kvindelig CEO’ ser ud som en figur fra en Marvel-film? (Og ikke på den gode, heroiske måde).

Jeg søgte også på ‘bestyrelse’ og fik billeder med kun én kvinde (90% uden nogen kvinde overhovedet). Måske har AI’en en hemmelig kærlighed til 80’er rockbands, hvor kun én person skiller sig ud fra mængden?

NÅR ALT KOMMER TIL ALT, er teknologien kun så god som den data, den fodres med. Så kære tech-verden: AI har brug for en kostomlægning. En mere mangfoldig og repræsentativ diæt.

Hvis AI virkelig skal være vores fremtid – og den vej går det jo – så skal vi sikre, at den er opmærksom på vores nutid, og der hvor vi er på vej hen. Vi har brug for datasæt, der afspejler den verden, vi lever og er på vej ind i – en verden med mangfoldige bestyrelser og en masse forskellige mennesker.

Så næste gang du sidder foran din computer og ser en AI lave et (humoristisk) misstep, husk: det er op til os at rette op på den. Og hvem ved? Måske vil AI’en en dag sige tak (eller i det mindste stoppe med at portrættere kvindelige CEOs som underlige superhelte.

Se bare nogle af de herlige billeder, jeg fik frem i nedenstående.

Præsentation

Dina Raabjerg skriver om offentlig IT, udbud og samspillet mellem kunde og leverandør på UdbudsMedia.dk.

Læs mere om Dina Raabjerg

Del dette med dit netværk: