Synspunkt: For dyr klimastrategi

Regeringen har valgt en ekstremt risikabel og dyr klimastrategi ved at satse på CO₂-fangst

Det ligner mere håb som strategi end realistisk og omkostningseffektiv klimahandling, når regeringen satser på CO₂-fangst frem for klimatiltag, vi ved virker. Sådan skriver Bjarke Møller, Direktør i Rådet for Grøn Omstilling i kronik i dagbladet information Regeringen har valgt en ekstremt risikabel og dyr klimastrategi ved at satse på CO₂-fangst | Information

Ifølge Bjarke Møller presser en bred koalition af mere eller mindre grønne kræfter på for at investere vildt i CO₂-fangst og -lagring. Og jo mere man udskyder dybtgående reformer i klima- og energipolitikken, jo mere stiger drømmen om CO₂-fangst op som varm luft i det politiske landskab, lyder synspunktet, der bl.a. fortsætter:

Det sker i Danmark og i EU. Et bredt flertal i Folketinget har foreløbig afsat intet mindre end 38,7 milliarder kroner til CO₂-fangst, transport og lagring (CCS). De kalder det en klimamæssig kerneteknologi, og de håber på at fange 3,2 millioner ton CO₂ om året fra 2030. Det skorter ikke på store ord, men CO₂-fangst direkte på kraftværker, cementfabrikker og affaldsanlæg er en meget dyr og umoden teknologi, der måske slet ikke kan levere, hvad tilhængerne håber.

Erhvervslivets interesseorganisationer i CCUS-alliancen hepper fra sidelinjen på, at der kan skabes et nyt stort dansk erhvervseventyr, der målt på indtjening og arbejdspladser kan blive lige så stort som vindenergi. Det lyder fristende. Men det ligner mere håb som strategi end realistisk og omkostningseffektiv klimahandling.

Møller: Vi trænger til en mere seriøs og kritisk debat om CO₂-fangst og -lagring, men tør politikerne justere kursen, inden man i 2024 og 2026 vil uddele over 26 milliarder kroner i to nye udbudsrunder?

Del dette med dit netværk: