10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

Udvikling af strategier for et fleksibelt elnet. Et centralt element i den grønne omstilling bliver at balancere forbrug og produktion af grøn strøm. Dette kræver, at vedvarende energiselskaber, som Better Energy, udvikler integrerede strategier, der giver mulighed for fleksibilitet i elnettet. BESS-projektet i Hoby solcellepark giver Better Energy mulighed for at tilbyde systemydelser og frekvensstyring, der kan hjælpe den danske TSO (ansvarlige for transmissionsnettet i Danmark), Energinet, med at regulere elnettet. Better Energy har tidligere samarbejdet med Energinet om at certificere sin Væggerløse solcellepark til at levere frekvensydelser., og det er endnu et godt eksempel på det stærke samarbejde mellem vedvarende energiselskaber og netoperatører, der er nødvendigt for at opnå et stabilt og pålideligt elnet. – I takt med at produktionen af vedvarende energi bliver mere dominerende i energisystemet, er det vigtigt, at nye teknologier og vedvarende energiselskaber også bidrager til balancemarkedet og understøtter systemernes stabilitet,” siger Thomas Dalgas Fechtenburg, Senior Manager, Ancillary Services hos Energinet. Derfor er det dejligt at se, at Better Energy muliggør mere fleksibel drift ved at installere et relativt stort batteri i deres park.

Et energisystem baseret på vedvarende energi. Better Energys første BESS-projekt er etableret i forventning om et energisystem baseret på vedvarende energi og understreger vigtigheden af fleksibilitet. Gennem planlægning af energilagring allerede i denne tidlige fase kan Better Energy bidrage til at stabilisere elnettet og elpriserne. BESS-projektet giver mulighed for at lagre overskydende vedvarende energi til spidsbelastningsperioder og arbejde hen imod at sikre, at grøn elektricitet er regelmæssigt tilgængelig.

– I takt med at vi øger mængden af grøn energi, vi kan producere, er vi nødt til at tage ansvar og aktivt samarbejde med netselskaberne om at udvikle strategier, der giver mulighed for et fleksibelt elnet drevet af vedvarende energi, siger Viggo Aavang, Senior Vice President of Power Markets hos Better Energy. BESS-projektet, der er forbundet med vores Hoby solcellepark, skaber endnu en mulighed for os til at fremme den fleksibilitet, der bliver helt afgørende for at opbygge et elsystem baseret på vedvarende energi.

Et af de største BESS-projekter i Danmark. Better Energys BESS-projekt forventes at levere 12 MWh energilagring, hvilket er et af de hidtil største planlagte projekter i forbindelse med en solcellepark i Danmark. Hoby solcellepark blev nettilsluttet i august 2023 og har en produktionskapacitet på 70 GWh, hvilket svarer til cirka 43.000 danskeres elforbrug. BESS forventes at være installeret og operationelt inden udgangen af 2024

Kilde: Ritzau

Del dette med dit netværk: