Udlicitering og medarbejdere

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har sat fokus på, hvad udlicitering betyder for de medarbejdere, der skifter fra offentlig til privat ansættelse? Det belyser Ole Helby Petersen, Lotte Bøgh Andersen, Yosef Bhatti og Kurt Houlberg i en videnskabelige artikel om konsekvenserne af udlicitering for medarbejderne.

Resultaterne viser blandt andet, at indkomsten falder, og forbruget af offentlige overførselsydelser stiger blandt medarbejdere, der går fra at være ansat hos en offentlige udbyder til en privat leverandør, lyder en konklusion. Læs videre her: https://www.vive.dk/da/udgivelser/competition-ownership-and-the-impact-of-government-outsourcing-on-employees-16428/

Det har fået Dansk Industri til tasterne. Jakob Scharff, Branchedirektør, skriver: De private virksomheder får typisk ansvaret for at rydde op i årtiers ledelsessvigt og laden-stå-til i offentlige organisationer. Det er desværre meget ofte den faktiske virkelighed. Som virksomheder løser vi den opgave som er politisk bestilt, og det gør vi naturligvis med hverken færre eller flere medarbejdere end der er brug. Det betyder desværre, at vi nogle gange må sige farvel til medarbejdere, fx fordi der er virksomhedsoverdraget flere end der er brug for til at løse opgaverne. Er det rart? Nej, selvfølgelig ikke. Det vil klart have været at foretrække, at vi overtager en “virksomhed”, der er velfungerende, optimeret og klar til fremtiden.

Vi har som arbejdsgivere – offentligt som private – et stort ansvar for løbende at udvikle vores medarbejdere, så de har de rette kompetencer. Uden at have læst artiklen, tyder det på, at jeres artikel er det bedste argument for at øge samarbejdet med private virksomheder, der brænder for at udvikle opgaverne til kundernes krav og forventninger, hvadenten det handler om facility management, affaldsindsamling eller pleje og omsorg, slutter Scharff.

Del dette med dit netværk: