Minister slår energi-kolbøtte

Nu er det en misforståelse, at varme fra spildevand er blevet kategoriseret som overskudsvarme, lyder meldingen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeren.

Bl.a. Aalborg Forsyning har reageret på denne problematik: I stedet for at hive energien ud af spildevandet bliver det nu  i renset form sendt ud i fjorden. I Aalborg droppes indsatsen, der kunne give tusindvis af boliger billig varme, blev der for få uger siden meldt ud i Nordjylland. Årsagen var et nyt prisloft på overskudsvarme, som Folketinget har indført, som indebar, at projektet, der årligt ville reducere CO2-udledningen med 21.000 ton, nu kan skylles direkte ud i lokummet. – Vi vil simpelthen komme til at køre med underskud på sådan et projekt, sagde teknisk direktør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen til Nordjyske.

Klima-, Energi- og Forsyningsministerens nyeste udmelding er en ren kovending. Det er nu en misforståelse, at varme fra spildevand kom i kategorien ”overskudsvarme”. Energien til en varmepumpe baseret på spildevand stammer fra selve produktionen af spildevand. Der tilføres ikke energi til spildevandet via renseprocesserne på renseanlæggene. Det vil sige, at der ganske enkelt ikke produceres varme, hvorfor der heller ikke kan være tale om overskudsvarme i regulatorisk forstand.

Jeg glæder mig derfor overordentligt over, at vi nu er enige om, at spildevand ikke er overskudsvarme. Stor tak til Signe Munk, ordfører for SF, for vedholdende at stille de rigtige spørgsmål, lyder det bla. fra Michael Brandt, CEO hos sjællandske FORS . Han betegner udmeldingen fra ministeren som godt for både klima, vandmiljø og forsyningssikkerhed.

Del dette med dit netværk: