Lovforslag modarbejder CO2-fangst

55 borgmestre opfordrer til, at forslag om grøn skattereform bliver revideret, så fx affaldsenergianlæg slipper for CO2-afgiften, hvis de fanger og lagrer CO2. Borgmestrene har sendt en opfordring til ministre og ordførere om lovforslaget for en grøn skattereform. Lovforslaget er ude af trit med den politiske aftale, der ligger til grund for lovforslaget, lyder kritikken der bringes frem via Dansk Fjernvarme.

– Hvis vi skal byde og bidrage til opnåelse af klimamålet for 2030, så kræver det, at der er klarhed om rammevilkårene; at der leves op til de politiske aftaler, og at lovgivning med så store økonomiske konsekvenser laves ordentligt fra starten, står der i brevet, der er sendt til skatteminister Jeppe Bruus, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard samt ordførere fra alle partier bag de politiske aftaler om CCS og grøn skattereform.

Unødig usikkerhed om rammevilkårene Borgmestrene kritiserer særligt den del, der retter sig mod fangst og lagring af CO2 fra affaldsenergianlæg. Lovforslaget, som det er fremlagt, vil medføre, at affaldsenergianlæg fortsat skal betale CO2-afgift, selvom de ikke længere udleder CO2, og det mener borgmestrene er i direkte strid med den politiske aftale om en grøn skattereform, og at det skaber en unødig usikkerhed om rammevilkårene fremadrettet.

– På de kommunalt ejede affaldsenergianlæg arbejdes der mange steder på fangst og lagring af CO2. Der er tale om investeringsbeslutninger på adskillige mia. kr., der har et stort potentiale for at bidrage til de danske klimamål. Men hvis projekterne skal blive til virkelighed, så er det helt afgørende, at der er klarhed om rammevilkårene,  skriver borgmestrene i brevet.

Borgmestrene anfører, at lovforslaget i sin nuværende udformning vil betyde, at aftalen om en afgift på i alt 750 kroner pr. ton udledt CO2 ikke bliver overholdt. Og dermed mangler affaldsenergianlæggene et reelt incitament til klimahandling og bidrag til den nødvendige lavere udledning af CO2 – blandt andet gennem fangst og lagring af CO2.

Næstved. Direktøren i Næstved Fjernvarme kan nikke genkendende til problematikken. I opslag anførenr han: Jeg er helt enig i kritikken af lovforslaget, herunder de meget uheldige konsekvenser lovforslaget vil medføre og som betyder, at der ikke sker CO2-fangst i DK – dumt og ærgerligt. Der mangler dog en vigtig pointe i debatten. Konsekvenser er langt værre end antaget. Lovforslaget betyder nemlig også at kommunerne slet ikke VIL investere i CO2-fangst. De betyder, at mange affaldsforbrændingsanlæg i DK indenfor en kort årrække vil lukke. Det betyder igen, hvor vi i dag importerer affald til 100% energiudnyttelse, fremadrettet vil eksportere affald til 50% energiudnyttelse, da udlandet ikke har et udbygget fjernvarmenet til at tage overskudsvarme.

Det må give stof til eftertanke hos skatteministeren, slutter Næstved direktøren.

Del dette med dit netværk: