Myten om 2023 – Når krisen kommer, så skal medarbejderne nok blive!

NYTÅRSINDLÆG – HUGGE-BLOGGEN. Af Christian Terkelsen, Craftsmanship

Året 2023 er så småt kommet i gang. Mange skuer nu, med delvis optimisme og frygt for, hvad kommende år mon byder på. Tømmermændene fra 2022 synes stadig at hænge som tunge skyer over vejrprognosen for 2023 – Corona, krig, inflation, renter gjorde 2022 til et år, som med garanti kommer i historiebøgerne.

BESKÆFTIGELSESREKORD. Men 2022 var også året, hvor Danmark – og vores mange virksomheder havde rekordomsætning og indtjening. Det gjorde også, at 2022 satte den ene beskæftigelsesrekord efter den anden. Beskæftigelsen toppede i september med 2,5 mio. fuldtidspersoner. Antallet af langtidsledige nåede ned på et rekordlavt niveau til 12.500 personer, og aldrig før har vi haft så få på offentlig forsørgelse i alderen 16-64 år i oktober med 603.000 fuldtidspersoner.

Og inden CEPOS og andre liberale løver får lyst til at kommentere på ovenstående tal, hvor der helt sikkert er for få af det ene og for mange af det andet, så lad mig komme til pointen og et par andre rekorder, som også kommer til at definere 2023, og som, jeg mener, fortjener vores opmærksomhed.

2022 blev året, hvor den samlede arbejdsstyrke i Danmark skiftede job over 1 mio. gange i en periode på bare 1 år. Og der var rigeligt af jobs at søge, for 2022 blev også året, hvor vi i marts satte rekord med 70.000 jobopslag – det højeste nogensinde målt i knap 20 år.

Jeg er nok ikke den, der råber højest om, at tallene omkring jobskifte og jobopslag er en større bevægelse på arbejdsmarkedet under det amerikanske fænomen ”The Great Resignation” eller ”Quiet Quitting”. Tanken om at folk siger op i hobetal uden at have andet på hånden, fordi de er trætte af måden samfundet og arbejdsmarkedet fungerer på, kan jeg ikke genkende – ej heller kan jeg se det i mit eget professionelle netværk. Er der nogen, der har gjort det? Bestemt! Men er der tale om en egentlig folkelig bevægelse? Det tror jeg ikke.

DE EN MILLION OPSIGELSER. Jeg hører – til dels – nok mest til de kedelige, der forklarer den 1. mio. opsigelser med ideen om, at det er efterdønningerne af en coronaperiode med mange hyre/fyre-perioder ift. nedlukningerne kombineret med en længerevarende højkonjunktur, hvor virksomheder traditionelt har mulighed for at overbyde hinanden ift. hvilke løn og work-life-balance-pakker, man kan få ved et jobskifte. MEN KUN TIL DELS!

Grunden til, at jeg kun til dels er enig, er fordi, jeg gentagne gange har hørt udsagnet ”bare vent – når krisen kommer i 2023, så skal medarbejderne nok blive”. Det er økonomisk teori, når det er bedst, men jeg er også sikker på, at det mere forbliver teori mere end den virkelighed, der rammer os i 2023.

For det første, så kunne jeg godt tænke mig at udfordre dommedagsprofeterne om den krise, som alle åbenbart er enige om indtræffer i 2023. Er det ikke muligt, at 2023 snarere bliver en økonomisk afmatning, hvor vi finder tilbage til et naturligt balancepunkt efter en periode med overophedning, overproduktion og overforbrug? Måske det ligefrem er meget sundt!

DOMMEDAG VS: BALANCE. For det første, så kunne jeg godt tænke mig at udfordre dommedagsprofeterne om den krise, som alle åbenbart er enige om indtræffer i 2023. Er det ikke muligt, at 2023 snarere bliver en økonomisk afmatning, hvor vi finder tilbage til et naturligt balancepunkt efter en periode med overophedning, overproduktion og overforbrug? Måske det ligefrem er meget sundt!

For det andet, så er det godt nok naivt at tro, at en krise eller afmatning i samfundsøkonomien vil gøre, at medarbejderne vil finde sig i hvad som helst på arbejde. Hvis du ikke kunne levere gode arbejdsforhold i 2022, så oplevede du med garanti opsigelser. Hvis du heller ikke kan levere gode arbejdsforhold i 2023, så vil du også modtage opsigelser – uanset konjunktur. Der er ingen, der gider spilde tiden et sted, hvor der er dårlige arbejdsforhold, for mange opgaver, ingen medbestemmelse eller dårlig ledelse. PUNKTUM!

INTAKT JOBSKIFTE PARATHED. Jeg kender godt argumentet om, at medarbejdere i usikre tider hellere bliver i det ”sikre” job i stedet for at skifte. Men med 70.000 jobopslag og 1. mio. opsigelser i 2022 er arbejdsgivere så klar til at tage den chance? Tror du virkelig ikke, at dine allerbedste ledere og medarbejdere kan finde et mere attraktiv job i 2023, hvis du ikke behandler dem godt?

Du kan selvfølgelig håbe på, at de ikke skifter job, og du kan selvfølgelig håbe på, at økonomisk afmatning hjælper hertil. Men er håb egentlig en god forretningsstrategi for 2023?

LØSNINGER. Så hvis du nu sidder og får svedige hænder af at læse det her, så er den gode nyhed, at du kan gøre noget ved det. Hvis du i 2023 tilbyder dine ansatte en bæredygtig organisation, hvor I arbejder med en meningsfuld og lønsom forretning med respekt for samfundet og klimaet, og hvor du tilbyder meningsfulde opgaver, hvor der er tid til at løse dem, samt garantere gode kollegaer og ledere, så får du ingen bekymringer.

Hvis du til gengæld håber på, at myten om medarbejderne vil finde sig i hvad som helst, blot fordi der er økonomisk afmatning, så bliver 2023 lige så svært som det forgangne 2022.

Godt nytår

Præsentation

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

Læs mere om Christian Terkelsen

Del dette med dit netværk: