TEKNIQ Arbejdsgiverne og SYNERGI: Sådan bør Danmark løse sine grønne EU-forpligtelser

Skal Danmark hoppe over det lave gærde eller gå forrest i den grønne omstilling? Det skal regeringen beslutte, når den inden længe skal levere en plan for, hvordan Danmark lever op til en række nye klimakrav fra EU. TEKNIQ Arbejdsgiverne og SYNERGI giver i et nyt udspil et bud på, hvordan Danmark kan lægge sig forrest i feltet af medlemslande.  Parterne har netop offentliggjort otte bud på, hvordan Danmark kan implementere EU-kravene i Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet ambitiøst.

Troels Blicher Danielsen adm. direktør, TEKNIQ Arbejdsgiverne mener, at der i øjeblikket er god grund til at løfte blikket i stedet for at gå efter laveste fællesnævner. – Hvis man fra politisk side begynder at sænke ambitionsniveauet, når det kommer til at omstille sig til bæredygtige energikilder, så når vi ganske enkelt ikke i mål. Landets eksisterende bygningsmasse spiller en stor rolle i den samlede udledning af drivhusgasser, men der er alt for lidt fokus på at gøre dem energivenlige og bruge de digitale løsninger til at gøre det på den mest effektive måde. Vi er nødt til at hejse det grønne flag helt til tops i stedet for at grave hullet dybere, siger han.

SYNERGI-direktør Katrine Bjerre mener, at det er helt afgørende for Danmarks selvbillede som grøn vindernation, at kravene bliver omsat ambitiøst, og at man ikke benytter sig af skrivebordsøvelser, men af nye, reelle energibesparelser for at nå EU-målene. – Vi skal gå forrest og vise EU og resten af verden, hvordan grøn omstilling kan gå hånd i hånd med en stærk samfundsøkonomi, god konkurrenceevne, lave energiregninger og sunde bygninger. Her er de nye EU-krav en oplagt mulighed. Det handler ikke bare om at polere vores grønne image, men også om milliarder af danske eksportkroner og danskernes sundhed, siger hun.

Del dette med dit netværk: