Energinet om havvind: Sweco forundersøger

Sweco skal levere forundersøgelser til fire havvindmølleparker i Kattegat og Østersøen

Sammen med hollandske Deltares skal Sweco for Energinet levere meteorologiske og oceanografiske (MetOcean) undersøgelser for fire nye havvindmølleparker i Kattegat og Østersøen, der understøtter omstillingen til et grønt energisystem.

Samfundets grønne omstilling stiller stadig større krav til behovet for markant mere havvind og anden grøn energi frem mod 2030 og 2050. Energinet har tildelt Sweco opgaven sammen med det hollandske forskningsinstitut Deltares som underrådgiver. Sweco og Deltares skal udarbejde meteorologiske og oceanografiske forundersøgelser for opførelsen af to nye havvindmølleparker i Kattegat og yderligere to parker i Østersøen. De fire lokationer er Kattegat, Hesselø Syd, Kriegers Flak II Syd og Kriegers Flak II Nord.

Forundersøgelserne, der løber frem til 2025, omfatter blandt andet modellering og validering af bølger, strøm, vandstand og øvrige miljøforhold og statistiske analyser. Dette både af de normale og ekstreme forhold, som kan have betydning for mulighederne for at etablere havvind i området. Resultaterne skal sikre, at havvindmølleparkerne kan etableres med mindst mulig risiko for et energiselskab. – Vi er stolte over at have vundet denne vigtige MetOcean opgave, og glæder os til at komme i gang og levere udgangspunktet for fremtidens grønne energi. Personligt glæder jeg mig samtidig over, at vi i Sweco med vores stærke team af eksperter sætter endnu et stærkt aftryk inden for offshore vind til gavn for en uafhængig energiforsyning, siger Oliver Ries, Chef for Kyst og Klima hos Sweco.

Alle fire undersøgelser bliver certificeret og vil udgøre grundlaget for de næste faser i udviklingen af havvindmølleparkerne. Samtidig kan studierne blive anvendt til front-end engineering design (FEED).

Sweco og Deltares påbegynder arbejdet i marts 2024, og projektet forventes overleveret til Energinet medio 2024 og verificeret primo 2025.

Del dette med dit netværk: