Klima: ’everything, everywhere, all at once’

KL’s Klimabarometer viser, at kommunerne i høj grad arbejder for at få danskerne med på klimavognen. I otte ud af ti kommuner har man nemlig taget nye tiltag i brug, der inddrager borgerne i klimarbejdet. Og det er den rigtige vej at gå, hvis den grønne omstilling skal lykkes. Det siger lektor ved institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, Annika Agger.

Hun peger på, at klimakampen ikke er gjort med at inddrage borgerne. Man skal derimod have et bredere blik på sin kommune og inddrage mange forskellige interessenter.

Man skal, som FN’s generalsekretær har sagt, gøre ’everything, everywhere, all at once’, siger Annika Agger.

– Det handler om at arbejde på mange fronter gerne på tværs af offentlige og private aktører og dermed tænke i mere brobyggende relationer, hvor man for eksempel også inddrager borgere i samarbejde med civilsamfundsorganisationer. Man skal, som FN’s generalsekretær har sagt, gøre ’everything, everywhere, all at once’, siger Annika Agger.

EJERSKAB OG INVOLVERING. – Det er alletiders, at mange kommuner inddrager borgerne i den grønne omstilling. Hvis man for alvor skal rykke ved folks adfærd og forbrug, så kan man ikke bare fortælle dem, at de skal gøre noget bestemt. Man skal i stedet arbejde for, at folk føler ejerskab over deres indsats. Og det gør man bedst ved at inddrage dem i arbejdet,«siger Annika Agger, som blandt andet har skrevet bogen ”Klima, Demokrati og Samskabelse – Kommunen som katalysator af den grønne omstilling” sammen med Anne Tortzen.

Kilde – Momentum: Flere kommuner får borgerne med ombord i kampen for et bedre klima

Del dette med dit netværk: