IT i virksomheder, 2016

DS publikationen beskriver virksomhedernes it-anvendelse i bred forstand. Undersøgelsen omfatter også mere specifikke emner såsom udbredelsen af hurtigt internet og mobilt bredbånd, cloud computing, sociale medier samt e-handel. I årets undersøgelse er der specielt fokus på beskæftigelse og rekruttering af it-specialister samt spørgsmål relateret til it-sikkerhed og big data analyser. Som noget nyt i år indgår virksomheder med 5-9 ansatte i undersøgelsen.

Virksomhedernes behov for hurtigere fastnetforbindelse er stigende, og nu har en tredjedel af alle virksomheder adgang til det hurtigste fastnet på markedet. Det er mere end en fordobling i forhold til 2012. Branchen information og kommunikation har med en andel på 74 pct. flest virksomheder med adgang til det hurtigste fastnet.

Cloud computing blandt virksomheder bliver mere udbredt, da niveauet er steget fra 37-38 pct. i 2014 og 2015 til 42 pct. i 2016. Til sammenligning var der 24 pct. af virksomhederne der brugte cloud computing for blot 4 år siden.

Andelen af virksomheder, der er aktive på sociale medier, er fortsat i kraftig stigning, så næsten to ud af tre virksomheder (64 pct.) nu er ”på” – mod 40 pct. så sent som i 2013. Hver fjerde virksomhed beskæftiger i dag it-specialister, og 11 pct. af virksomhederne rekrutterede eller forsøgte at rekruttere it-specialister i 2015. Andelen, der oplevede vanskeligheder herved, er steget til 51 pct. i forhold til 42 pct. det foregående år.

Blandt årets øvrige resultater er: 

• E-salg udgør en stigende andel af den samlede omsætning i virksomhederne og bidrog i 2015 med 23 pct. til den samlede omsætning i virksomheder med e-salg, mod 16 pct. i 2012.

• 12 pct. af virksomhederne med mindst ti ansatte anvendte i 2015 big data analyse. Særligt indenfor branchegruppen information og kommunikation er big data analyse udbredt.

• I en stor del af virksomhederne med 10 eller flere ansatte, kan de ansatte arbejde hjemmefra, og det er således kun i hver femte virksomhed, at dette ikke er tilfældet. Samtidig tilbyder en stor del (57 pct.) af virksomhederne i dag medarbejderbredbånd til alle eller til udvalgte ansatte.

Del dette med dit netværk: