WAKE UP CALL: DANSKE DYDER PÅ AFVEJE

Hvor er Danmark på vej hen?

Kursskifte booster janteloven
I virkeligheden er vi som danskere et super priviligeret folkefærd. Vi aner ikke hvad reel elendighed er. Et system med overflod af velfærd og orden, som vi, bevares, ikke kommer  ”gratis” til men primært godt hjulpet af stolte, kreative, flittige, samarbejdende og motiverede talenter – og alligevel er Danmark lige nu i bevægelse ud ad en farlig vej, der er præget af mistillid, splittelse, uetisk og umoralsk livssyn og ikke mindst et gigantisk forfald i troværdighed.

Verdens lykkeligste folkefærd er godt i gang med at devaluere sig i snavs, båret af de syv dødssynder, som desværre ikke har levet forgæves – og på forunderlig vis, har boostet janteloven til uanede højder.

Det politiske system på afveje
Først og fremmest er vores politiske system i krise og dermed samfundet, som jo er et spejl af de autoriteter der styrer landet. Det virker ikke som om, at fokus længere er at  sikre vores samfund de bedste vilkår, men ene og alene et spørgsmål om spild, overregulering, populisme, personlige interesser, magt og stemmer.

I denne politiske ørkenvandrende forvirring, taber vi hinanden og vores frihed, mister konkurrenceevne i vores virksomheder – og som mennesker mister vi muligheden for det gode liv. Det er uhyggeligt at stå på sidelinjen og se på splittelsen – og de totalt manglende værdier og ideologier. De røde er blevet blå og de blå røde, dette i deres  ihærdige jagt på at komme til magten, det er udsalg af holdninger der langt overstiger Black Friday.

Grådighed i erhvervslivet
Når vi kigger ind i erhvervslivet, er der ikke den nødvendige fokus på den sociale kapital, men en tendens til en uhørt økonomisk grådighed i en høj performance kultur, der alene skaber stress, sygdom og medarbejderomsætning. Man ser ikke samfunds bevægelsen mod en bæredygtig verden præget af “fra mere til bedre”, og ikke længere gammeldags bundlinjetænkning.

Resultatet er, at vi tangerer den ene kedelige troværdigheds rekord efter den anden og desværre med Danske Bank i den globale sorte førertrøje. Samtidig oplever vi hele kæden, fra helt almindelige medarbejdere, til betroede chefer og tillige spekulanter, der svindler sig til enorme summer, i nogle særdeles bredmaskede systemer, der hverken er præget af ledelse eller sund opfølgning.

Befolkningen bag skærmene
Som befolkning lukker vi os inde og sender vores galde ud på de sociale medier, i en tone der bare bliver værre og værre. Man kan undre sig over hvor al den galde kommer fra, og i et format der ligger langt udenfor ordentlig opdragelse.

Det virker, som om vi ændrer os til verbale monstre, når vi kommer bag skærmene, hvor vi helt omkostningsfrit slipper alle hæmninger, misundelighed og konfliktsky adfærd ud for fuld flor…

Pressen presser os
Det er som om vi er igang med at tage de dårligste mekanismer fra alle dele af verden og samle dem lige her. Pressen bærer desværre en stor del af ansvaret for denne udvikling. Den dårlige nyhed og historie, er blevet den bedste. Vi læser os nedad, bliver overfladiske. Og glemmer det gode i det onde.

Desværre bliver vi det vi føler, ser og læser, og det virker som om vi slet ikke kan få nok af det dårlige. Alt dette sker velvidende, at vi ikke aner hvad reel elendighed er. Vi har  glemt det og heldigvis er det kun noget der sker andre steder.

Lad os vende rutscheturen
Den negative rutschetur i samfundet, skaber det modsatte af succes. Det er destruktivt og den direkte vej til nedgang og elendighed. Denne artikel er blot en opfordring til at slippe det det dårlige – og igen finde ind til det gode.

Lad os smide selvfedmen og forene alle vores mangfoldige og fantastiske talenter og ressourcer i undervisningssektoren, erhvervslivet, medierne og de politiske partier i et stærkt og positivt samarbejde, præget af sunde værdier, gode historier og klar fokus på livskvalitet.

Det handler om at finde tilbage til de sunde rødder, så vi igen skaber de bedste forhold og muligheder, for det ultimative samfund i en troværdig og bæredygtig vækst.

Vi skal finde styrken til forandring og skabe stolte, kreative og motiverede mennesker, der hjælper og støtter hinanden i alle livets forhold og viser verden vejen til fremtiden.  Lad os igen få Danmark på sporet, sammen!

Præsentation

Tommy Horn skriver om samfundsudvikling, innovation, digitalisering og bæredygtighed.

Læs mere om Tommy Horn

Del dette med dit netværk: