Klimaneutral fødevaretransport

Arla, Danish Crown, DFDS og DSV har i et nyt partnerskab ambitionen om, at Arlas og Danish Crowns produkter senest i 2030 skal transporteres klimaneutralt helt fra gårdene i Danmark til de britiske forbrugere. – Hele landbrugssektoren gennemgår en historisk forandring i disse år, og både Arla og Danish Crown har forpligtet sig til at blive klimaneutrale i 2050. Det når vi kun med fælles løsninger, og den ånd deler vi med DFDS og DSV. Sammen vil vi gerne udforske og udvikle de muligheder, vi allerede har i dag, frem for blot at vente på teknologier siger Bo Svane, logistikdirektør i Arla.

– Partnerskabet om korridoren passer perfekt ind i vores ambition om at gå forrest i den grønne omstilling af fødevaresektoren. Til efteråret åbner vi en ny fabrik i England, og med korridoren vil vi senest i 2030 kunne tilbyde vores britiske kunder fødevareprodukter, der er transporteret klimaneutralt hele vejen fra de danske gårde til de britiske supermarkeder, siger Lars Feldskou, koncernindkøbsdirektør i Danish Crown.

De fire virksomheder har arbejdet på at udvikle transportkorridoren i mere end et år og er nu klar med en række pilotprojekter. Konkret vil Danish Crown teste brugen af elektriske lastbiler til afhentning af grise, mens DFDS og DSV vil pilotteste brugen af elektriske lastbiler og køletrailere til transport af mejeri- og kødprodukter til Esbjerg og derefter til distribution i Storbritannien.

De første ladestandere til el-lastbiler er allerede etablereret få steder i Danmark, men der er brug for at etablere langt flere med ladekraft nok til at håndtere tung trafik. Blandt andet på havnen i Esbjerg og på Danish Crown og Arlas lokationer i Danmark. – En klimaneutral transportkorridor kræver, at både virksomhederne og det politiske system har fuldt fokus på at få udbygget infrastrukturen. Vi kommer ikke til at løse klimakrisen med et snuptag, og netop derfor tror vi på, at samarbejde på tværs af sektorer, som det vi nu iværksætter, er afgørende, siger Morten Kjærgaard, Vice President, DSV Road.

Del dette med dit netværk: