Efterlysning: Kloner af Finn

Spærproducent med opråb: Vi mangler kloner af Finn

Der mangler kvalificeret viden om bæredygtigt byggeri. Sådan lyder det i en ny rapport fra Rambøll, og den konklusion bakker Danmarks største spærproducent Palsgaard Spær op om. Ifølge Palsgaard Spær er det et problem for byggeriets grønne omstilling, at der ikke er flere aktører med specialviden inden for træbyggeri. En af de profiler, som Palsgaard Spær særligt efterspørger, er bygningsingeniører ligesom Finn Ehmsen.

Hverken undervisere eller lærlinge ved nok om bæredygtigt byggeri, og derfor er der behov for ny og kvalificeret viden på de byggetekniske uddannelser, der kan styrke undervisernes kompetencer inden for bæredygtighed og samtidig klæde lærlinge bedre på til at møde fremtidens grønne byggekrav. Sådan lyder konklusionerne blandt andet i en ny rapport foretaget af Rambøll, hvori både lærlinge, virksomhedsejere, faglige eksperter og undervisere udtaler sig. En af de virksomheder, der blandt andet mærker den manglende viden, er spærproducenten Palsgaard Spær, der er en del af koncernen Nordic Wood Industries.

– Der er ingen tvivl om, at der mangler viden om bæredygtighed i byggeriet og ikke mindst, når det omhandler træbyggeri. Som træleverandør er der de seneste år kommet øget krav til vores rolle i byggeriet, hvor vi i endnu højere grad skal vejlede, spare og udvikle nye træløsninger. Det gør vi naturligvis meget gerne. Som en af landets førende spærproducenter mener vi, at vi har en forpligtigelse til at hjælpe og dermed stå til rådighed for de virksomheder, som ikke er kommet i gang med den grønne omstilling, eller som ikke har slagkræften til at sætte ind. Men det kræver, at vi også i fremtiden har de rette kompetencer i virksomheden, siger administrerende direktør i Palsgaard Spær, Tobias Smith, og fortsætter: – Vi har mange dygtige medarbejdere, men vi oplever, at vi er nødt til at oplære nye medarbejdere og lærlinge fra bunden, fordi de mangler viden om såvel anvendelsen som beregningen af træ i byggeprojekter – og det er en skam for branchen.

Der er behov for flere nørder ligesom Finn. En af de profiler, som branchen efterspørger i henhold til at sætte skub på anvendelsen af træ i byggeriet, er bygningsingeniører ligesom Finn Ehmsen, som arbejder hos Palsgaard Spær. Han er uddannet tømrer og har efterfølgende uddannet sig til bygningsingeniør, hvilket har givet ham et stærkt praktisk og teoretisk afsæt, der nu er utrolig brugbart i den grønne omstilling, som lægger op til mere træbyggeri: – Jeg tror, at det er en fordel, at jeg har arbejdet som tømrer i 10 år, inden jeg søgte nye udfordringer og tog en ingeniøruddannelse. Det har givet mig en solid kombination af teori og praksis, der gør, at jeg både kan være udførende og udregnende på diverse byggeprojekter. Det er nemlig gavnligt, at man som teoretiker også kan udføre det i praksis, hvilket giver en god gensidig forståelse – og så er jeg evigt nysgerrig på, hvordan vi kan optimere træbyggeriet, siger Finn Ehmsen.

I mere end 20 år og med 30 års indgående erfaring har Finn Ehmsen haft sin daglige gang hos Palsgaard Spær, hvor han blandt andet har været med til at udvikle flere koncepter såsom afstivningssystemer, broforskallingsmoduler og præfabrikeret tagmoduler, der gør det let at bygge boliger i træ. Derudover er Finn Ehmsen en del af Eurocode normudvalget for trækonstruktioner og – produkter, som arbejder med udvikling af de europæiske standarder for blandt andet konstruktionstræ, limtræ, spær og træelementer. – Finn er en nørd i ordets bedste forstand, og han ved utrolig meget om træ og vores produkter, som kan bruges til bæredygtigt byggeri. Det gør ham til en fantastisk dygtig rådgiver, der kan imødekomme vores kunders stigende behov for vejledning omhandlende udregning, lovgivning og udførelsen af træbyggerier. Vi har behov for endnu flere profiler som Finn i fremtiden, og jeg håber, at mange flere nyuddannede får mulighed for at opnå lignende kompetencer, siger Tobias Smith.

Del dette med dit netværk: