Fokus på håndværkerfag – også i  udbud

Er hænderne skruet rigtigt på, er der bud efter dem i landets tømrervirksomheder. Ifølge tal fra Lærepladsen.dk, som Børne- og Undervisningsministeriet står bag, er 4.689 virksomheder godkendt til at have en eller flere tømrerlærlinge, men 1.802 virksomheder – svarende til 38 procent – har ingen lærlinge.

– Et samarbejde mellem specialiserede virksomheder, hvor en eller flere lærlinge er hos de enkelte virksomheder på skift og lærer om vinduesmontering et sted og tagdækning et andet er en oplagt måde at få flere lærlinge ud i virksomhederne. Det gavner både lærlinge, som kommer fagligt vidt omkring i løbet af deres læretid, og virksomhederne, som får mulighed for at bidrage til at uddanne fremtidig arbejdskraft. Sådan siger uddannelseschef hos Den Jydske Haandværkerskole, Henrik Dalsgaard, og fortsætter:

Der kan være flere grunde til, at så stor en andel af tømrervirksomhederne ikke har lærlinge – blandt andet, at mange tømrervirksomheder i dag er specialiserede i enkelte områder som eksempelvis montage af døre og vinduer og dermed har svært ved at tilbyde en bred pallette af opgaver inden for tømrerfaget til lærlinge. Her kan såkaldte kombinationsaftaler være en rigtig god mulighed for, at flere virksomheder kan tiltrække lærlinge, siger han

Kendskab til de mange forskellige opgaver inde for tømrerfaget er også noget, som vinduesproducenten KPK Døre og Vinduer er meget opmærksom på at øge. Igennem flere år har virksomheden således haft faste samarbejdsaftaler med en række af landets tekniske skoler, der har til formål at bygge bro mellem skole og virksomhed:

– Vi vil gerne bidrage til at øge opmærksomheden omkring tømrerfaget og de mange spændende arbejdsopgaver, man kan komme til at beskæftige sig med – herunder arbejdet med vinduer og døre, som er langt mere komplekst, end man lige skulle tro. Det gør det nemlig nemmere for vores håndværkerkunder at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, mens eleverne samtidig får indblik i en bredere pallette af opgaver inde for faget, forklarer salgschef i KPK Døre og Vinduer, Peter Bechmann.

Med udsigten til, at manglen på håndværkere kun bliver større i de kommende år, er det ifølge Henrik Dalsgaard vigtigt, at hele branchen bidrager til, at de erhvervsfaglige uddannelser fortsat er attraktive.

Del dette med dit netværk: