Fælles EU-indkøb af kugler og krudt

17 EU-lande og Norge har indgået en aftale om fælles indkøb af ammunition til Ukraine. Indkøbene skal ske via Det Europæiske Forsvarsagentur. Dermed kommer EU til at spille en større rolle i de europæiske landes forsvarsindkøb. Det fortæller EU’s udenrigschef, Josep Borrell, der leder forsvarsagenturet. – Ved at indkøbe sammen vil vi kunne levere mere og hurtigere til Ukraine. Vi bryder endnu en gang et tabu og frigør potentialet i EU-samarbejdet om fælles indkøb, siger han, ifølge ritzau.

Borrell har i lang tid kæmpet for at få EU-landene til at lave flere forsvarsindkøb sammen. Over de næste tre år ventes de 27 EU-landes forsvarsbudgetter tilsammen at blive øget med yderligere 500 milliarder kroner. Det danske Folketing skal stemme om et beslutningsforslaget, der afgør, om Danmark kommer med i Det Europæiske Forsvarsagentur. Herefter vil der været åbent for, at Danmark kan tilslutte sig aftalen. Danmark undersøger også andre muligheder, nemlig et fælles indkøb med Tyskland og andre lande. Det oplyste den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius. Danmark er dog endnu ikke kommet med en officiel melding om ammunitionsindkøb med Tyskland. Derfor skal den tyske melding ifølge Ritzaus oplysninger mest tages som udtryk for, at Danmark undersøger mulighederne.

Det er målet at sikre én million 155 millimeter-artillerigranater til Ukraine. De er ifølge Ukraine afgørende for at kunne klare opslidningskrigen mod Rusland.

/ritzau/

Del dette med dit netværk: