Brug indkøbskronerne grønt

DI lancerer et helt nyt udspil med et klart ønske om, at det politiske niveau tager bedre styring med det grønne offentlige indkøb og omsætter de gode hensigter til virkelighed – en DI appel til politikere i stat, regioner og kommuner om at sætte ambitiøse målsætninger for grønne offentlige indkøb og følge dem til dørs ude i organisationerne. ”Det skal være slut med at bruge skattekroner på sorte løsninger,” siger Jakob Scharff.

Klimaforandringer og fald i biodiversiteten kalder på akut handling. Men til trods for mange gode hensigter og politiske målsætninger, vokser trykket på klima, natur og ressourcer fra offentlige indkøb stødt. De offentlige institutioner i Danmark køber ind for over 415 mia. kr. om året og har enorm betydning for samfundets samlede grønne regnskab. Ikke alene fordi statens, regionernes og kommunernes indkøb lige nu estimeres til at udlede omkring 16 mio. tons drivhusgasser årligt. Men også fordi den offentlige indkøbsmuskel rummer et uudnyttet potentiale til at blive den afgørende katalysator for den grønne omstilling.

UHOLDBART! – Vi hører fra virksomhederne, at de har grønne og cirkulære løsninger på hylderne, men at man fra offentlig side ofte prioriterer discountløsningen, fordi det er, hvad der er råd til lige nu og her. Det er uholdbart, for den offentlige efterspørgsel på bæredygtige og miljøvenlige alternativer er helt afgørende, hvis vi skal drive den grønne omstilling frem i det nødvendige tempo, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI. – Udspillet er derfor en appel til politikerne i stat, regioner og kommuner om at skrue markant op for de konkrete målsætninger og ikke mindst at følge dem til dørs ude i deres organisationer. Vi skal kunne se det i de offentlige udbud.

I udspillet foreslår DI at det ikke længere skal være muligt foretage indkøb for skattekroner, der ignorerer de grønne alternativer. – Det offentlige har en af de suverænt største indkøbsmuskler i vores samfund, og vi bør kunne forvente, at så mange penge bliver brugt klogt, men det sker ikke, siger Jakob Scharff.

DI foreslår bl.a. også i det nye udspil, at alle offentlige organisationer gennemfører tre årlige testzone-forløb, der kan understøtte en mere entreprenant samarbejdskultur med private virksomheder. I testzonerne skal der sættes særligt fokus på offentlig-privat innovation med plads til risikovillighed og nytænkning.

Du kan læse hele udspillet her.

Del dette med dit netværk: