Arbejdsmiljøpris 2019 til Odense
Ergonomi og pædagogik går hånd i hånd hos pædagoger og dagplejere i Odense kommune. Antallet af gange medarbejderne løfter børnene er mere end halveret. En omfattende indsats – med bl.a. uddannelse og nye pusleborde kombineret med pædagogisk faglighed – har båret frugt.
Tilbage i 2009 havde en medarbejder op til 80 løft af børn om ugen og 600 ugentlige klik med barnevognsseler og tryk på trykknapper, som dem, man ser på bodystockings. Belastningerne ledte til slidgigt og dårlig ryg for mange af de ansatte. Men i dag er antallet af løft halveret, og to tredjedele af trykkene er væk. Det er bare en lille del af resultatet af indsatsen, der har fokuseret på at kombinere ergonomisk viden med pædagogisk faglighed igennem uddannelse og indretning. Derfor vinder Odense Kommune Arbejdsmiljøprisen i kategorien Muskel- Skeletbesvær 2019. – Det, at man har koblet arbejdsmiljø med ergonomi og pædagogik, har fungeret helt fantastisk, siger Karen Louise Reeh, der er HR- og Arbejdsmiljøkonsulent i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
Nu har alle arbejdspladser på Odense kommunes dagtilbudsområde mindst én såkaldt ergonomi-vejleder. Vejlederne skal igennem en 3-dags uddannelse, hvor de får viden om anatomi, fysiologi, ergonomi og børns motoriske udvikling. De lærer også, hvordan de sammen med kollegaer kan ændre adfærd, så pædagogik og ergonomi går hånd i hånd. Indsatsen har nedbragt antallet af arbejdsskader, og der er blevet skabt en langt større bevidsthed blandt medarbejderne. Desuden er der anskaffet nye hjælpemidler, som fx pusleborde, som børnene selv kan kravle op på.