Offentlige fravælger grønt indkøb

Offentlige indkøbere køber ikke grønt, sådan lyder bastant udmelding fra DI. Syv ud af ti virksomheder mener ikke, at de offentlige indkøb er bæredygtige nok. Det viser en DI Survey.

Det offentlige skal ofre mere tid og få viden om mulighederne i markedet og ikke bare gøre som ved sidste udbudsrunde, lyder kommentaren fra Charlotte Hardam (foto), der rådgiver både de private og de offentlige aktører i markedet.

– De offentlige indkøbere har alt for travlt til at kigge op og ud i markedet. Og de private virksomheder har ikke knækket nøden for, hvordan de kommer i dialog med det offentlige i tide, siger hun.

En af de virksomheder, som DI undersøgelsen omfatter, er Abena. Her opleves det bl.a. , at offentlige kunder fravælger grønne produkter og laver alt for mange co2-belastende småindkøb. Abena udvikler og producerer en lang række produkter til bl.a. sundhed, pleje, rengøring og fødevarehåndtering.

STOR FORSKEL. – Vi oplever, at der er utrolig stor forskel på, hvor meget de enkelte kommuner og regioner vægter bæredygtighed. Nogle kommuner, som f.eks. Roskilde er meget langt fremme og får bl.a. leveret varer i el-lastbil.

– Men der er masser af andre kommuner, hvor der udelukkende bliver kigget på prisen, siger Erik Barsøe Bohsen, som er adm. direktør i Abena til DI Business.

MULIGHEDER OG DIALOG. – Det offentlige skal ofre mere tid og få viden om mulighederne i markedet og ikke bare gøre som ved sidste udbudsrunde, siger Charlotte Hardam.

– Hvorfor køber det offentlige ikke flere bæredygtige løsninger? Fordi der ikke er nok dialog i markedet mellem offentlige og private virksomheder! Der mangler strategisk og struktureret dialog, så lad os nu kalde en spade for en spade, lyder det fra Charlotte Hardam, der fortsætter:

Leverandørerne skal ikke køre rundt med tasken i den ene hånd og rundstykkerne i den anden! Der skal tænkes smart i god tid, de skal kende deres besøgstid og det er ikke 30 dage før tilbudsfristen … Leverandører skal indsamle viden og plante de første frø til miljørigtige løsninger flere år før udbudsrunden.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar