EU-studie fremhæver Amgros

Hvordan ser det gode indkøb af lægemidler ud? Det giver et nyt stort europæisk studie nu sit bud på. Studiet, der er udarbejdet for Europa Kommissionen, har analyseret indkøbs- og udbudspraksis i 32 europæiske lande og kommer på den baggrund med en række eksempler på bedste praksis inden for offentlige indkøb af lægemidler.

Også Amgros har bidraget til studiet med viden inden for indkøb og udbud. Og det endelige studie fremhæver nu vores udbudspraksis som et godt eksempel. Samtidig kan vi se, at Danmark følger næsten alle de fremhævede eksempler på bedste praksis, når vi køber lægemidler til de offentlige hospitaler. – Vi har brugt mange år på at udvikle og optimere det danske set up for indkøb af lægemidler til de offentlige hospitaler. Og vi har været mange om det – lige fra regionernes sygehusapoteker til vores leverandører. Derfor er jeg stolt over, at vi lever op til langt de fleste eksempler på bedste praksis, der fremhæves i et nyt stort europæisk studie. Det skal naturligvis ikke få os til at hvile på laurbærrene. For verden udvikler sig hele tiden, og nye udfordringer opstår, som vi netop har set med pandemien og nu også krigen i Ukraine, siger Flemming Sonne.

Ifølge studiet er det væsentligt, at man som indkøber løbende er i dialog med leverandører, samt at man har klare retningslinjer og gennemsigtige procedurer. Alle dele ligger os meget på sinde i Amgros. Derudover er det ifølge studiet vigtigt, at man som indkøber anvender en bred vifte af metoder, når der skal indkøbes lægemidler. I den forbindelse fremhæves Amgros’ udbudspraksis, som tager højde for lægemidlets livscyklus, hvilket vil sige, at vi tilpasser vores udbud, så det afspejler om lægemidlet fx har monopolstatus, om vi kan udsætte det for konkurrence, eller om det kan erstattes af et biosimilært lægemiddel. – Det er ikke en enkel opgave at sikre forsyningen af lægemidler ved hjælp af offentlige indkøb og udbud. Det viser det grundige studie, Europa Kommissionen nu har udgivet. Men det viser også, hvor forskellige tilgange, landene har, og hvor meget vi alle kan lære af og inspirere hinanden. Derfor har vi i Amgros også engageret os mere og mere i at samarbejde på tværs af landegrænser. Og netop her fremhæver rapporten også de fælles nordiske udbud som endnu et eksempel på bedste praksis, når det kommer til offentlige indkøb af lægemidler, siger Flemming Sonne.

Læs hele rapporten her.

Del dette med dit netværk: