Energi: “Wash Trade” giver kæmpebøder

De rumænske energimyndigheder har uddelt historisk store bøder i en sag, om manipulation med elpriserne, svarende til en sag som de danske energimyndigheder arbejder med. Det fortæller Finans.

Fire virksomheder er straffet med bøder for over 100 mio. euro. Den største er gået til det rumænske energiselskab Tinmar, der har fået en bøde på 73 mio. euro svarende til over en halv mia. kr., fortæller mediet. De fire virksomheder skulle have manipuleret med elpriserne på det rumænske engrosmarked i januar og februar 2021 gennem såkaldte wash trades, hvor man handler med sig selv på tværs af priszoner.

FINANS: Det er de nationale energitilsyn, der undersøger mistanker om brud på Remit-reglerne. I Danmark er det Forsyningstilsynet, og her siger direktør Carsten Smidt om de rumænske bøder: – Det siger noget om, at disse sager bliver betragtet som alvorlig økonomisk kriminalitet, og der er ingen tvivl om, at wash trades har fået noget større opmærksomhed i vores europæiske regulatorsamarbejde.

I Danmark i april 2023 blev otte energihandlere fra en energivirksomhed arresteret og varetægtsfængslet for at have manipuleret med elpriserne på de nordiske elmarked gennem wash trades. Ifølge mistanken skulle disse handler have ført til kunstigt høje priser – og en profit i klassen: trecifrede millionprofitter.

Del dette med dit netværk: