Prisregel: Hellere fyre for fuglene end sund fornuft

Grenaa Varmeværk og De Danske Gærfabrikker havde kommunalt godkendt overskudsvarmeprojekt klar, og finansieringen var på plads. Nu standser prisloftet bæredygtig udnyttelse af overskudsvarmen. Kilde: Her

WIN-WIN, NEJ TAK. – Vi har et projekt, hvor vi kan spare 350.000 kWh strøm, 30.000 kubikmeter drikkevand og flere ton kemi om året, hvis vi kan sende vores overskudsvarme til varmeværket – i stedet for at vi som nu skal bruge store mængder energi på at producere kølevand, siger Gert Fogh. Han er Fabrikschef på De Danske Gærfabrikker i Grenå.

Besparelserne hos De Danske Gærfabrikker opnås, når 800 kubikmeter kølevand per time ikke skal sendes gennem køletårne, hvor store mængder luft blæses igennem vandet. Det kræver masser af strøm foruden kemikalier og tilsætning af 30.000 kubikmeter drikkevand årligt for at erstatte det vand, som fordamper i processen. Fabrikken skal investere cirka en million kroner og forventer en tilbagebetalingstid på få år. – Sagt på jysk er det en fornuftig businesscase, siger Gert Fogh.

Det handler om at etablere et par hundrede meter ledning for at føre flere MW overskudsvarme fra gærproduktionen til varmeværket. Et projekt, der har været drøftet i årevis, men først med de nye vilkår for elbaseret industriel overskudsvarme fra 2022 åbnede muligheden sig for at gøre projektet rentabelt. Norddjurs Kommune godkendte projektet, og pengene blev bevilget hos varmeværket og gærfabrikken. Man var klar til at sende projektet i udbud, men så var der lige prisloftet på overskudsvarme …

MEN – Vi kan ikke leve op til det nuværende prisloft på 93 kr. per GJ overskudsvarme. Vores produktionspris ligger på 115 kroner per GJ baseret på 5.000 driftstimer årligt på varmepumperne og en elpris på 1.200 kr. per MWh. Men vi mener, at hele grundlaget for prisloftet er forkert, fastslår Søren Gertsen, direktør i Grenaa Varmeværk, og fortsætter:

– Man bør se på den samlede økonomi, så vi kan trække udgifterne til den sparede biomasse fra. Så ville vi komme langt under prisloftet. Hvis vi kan få lov til at modregne den sparede flis, vil vores overskudsvarme blive den billigste varme, vi kan producere. Men som det er nu, må vi sætte projektet på hold.

.

Fabrikschef Gert Fogh, De Danske Gærfabrikker

Del dette med dit netværk: