Medarbejdere og ledere vandrer derhen, hvor de bliver set, hørt og anerkendt
Folkevandringen er først lige begyndt – Er du klar?
”Det er jul, det er cool – og folk er begyndt deres folkevandring op og ned af Strøget”. Tonerne til MC Ejner’s juleklassiker brager ud af højtalerne på noget nær samtlige radiostationer over det danske juleland.
Men julefreden er ikke ved at være over os. Rigtig mange virksomheder skriger på arbejdskraft. Jobindex har netop offentliggjort, at der i november kom 33.700 nye jobannoncer på nettet. Det er det højeste tal nogensinde målt.
Der er bare den hage ved de mange opråb og de mange ledige stillinger, at der næsten ikke er flere kvalificerede personer, der kan tage et arbejde, der kræver fagspecifikke kompetencer. Konklusionen er ret firkantet – vi konkurrerer alle om den samme arbejdskraft.
Da jeg i 2019 slog et slag for at vi skal skabe flere Bæredygtige Organisationer, kom jeg samtidig med en advarsel til alle virksomheder – jeg skrev ordret følgende; ”aldrig før har de arbejdende generationer haft større magt ift. at stemme med fødderne ift., hvor de vil arbejde. Så hvis de grundlæggende arbejdsvilkår i din virksomhed ikke er i orden, så vil du inden for en årrække stå med en personalemæssig udfordring, der truer din forretningsmodel”.
Jeg har gang på gang stødt på misforståelsen, at virksomheder tror, at jeg refererer til den unge generation, når jeg taler om en arbejdende generation, der ”stemmer med fødderne”. Lad mig én gang for alle understrege, at det gælder ALLE arbejdende generationer, uanset alder og køn.
Hvis ikke du tror mig, så kig på Ambulanceredderne, Fængselsbetjentene, Sygeplejerskerne, Kokkene, Advokaterne og Fragtmændene – og nej, den liste er absolut ikke udtømmende. I et interview i Berlingske giver den tidligere Michelin-Kok Boris Buono en meget ærlig udlægning af, hvordan dårlige arbejdsvilkår i branchen medfører, at ingen danskere gider arbejde i køkkenet. ”I restaurantbranchen kalder man jo en ottetimers vagt for en halv dag”. Hans analyse viser med al tydelighed, at end ikke ønsket om at arbejde på en Michelin restaurant er nok til at fastholde dygtige medarbejdere, hvis arbejdsforholdene er elendige.
I bedste sendetid delte en virksomhedsejer sine frustrationer over, at han ikke kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft – det hele var faktisk så desperat, at medarbejderne viste begyndende tegn på stress, fordi de skulle løbe ekstra stærkt for at løse opgaverne. Det er ikke fordi, jeg ikke forstår budskabet, men jeg står alligevel tilbage med en irritation over, at direktøren omtaler mængden af arbejdsopgaver som en statisk størrelse. Hvorfor skruer han så ikke ned for opgaverne for at passe på medarbejderne? Og ja, det er bestemt ikke nemt. Og ja, det vil have økonomiske konsekvenser for virksomheden, men hvilke konsekvenser vil 5 stresssygemeldinger og 5 opsigelser have på forretningen, hvis man ikke passer på medarbejderne?
Danske medarbejdere og ledere bliver gang på gang vurderet i top, når det gælder om engagement på arbejdet, men tiden hvor arbejdspladser forventer, at medarbejdere prioriterer arbejdet over familie, venner og helbred er endegyldig slut. Nederst i ”Maslow’s behovspyramide ift. arbejde” er arbejdsvilkår med gode rammer og meningsfulde opgaver, gode kollegaer og en dygtig leder. Hvis ikke du anerkender det som et konkurrencevilkår, så går din virksomhed en hård tid i møde.
Folkevandringen er først lige begyndt – og medarbejdere og ledere vandrer derhen, hvor de bliver set, hørt og anerkendt som hele mennesker og som fagpersoner. Så det helt store julespørgsmål til dig: – Kan din virksomhed tilbyde en Bæredygtig Organisation, som medarbejdere vil vandre til?
Præsentation
Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk