Ny analyse: Sæt fjernvarme-kunderne fri!

Ny analyse efterlyser fjernvarme-reform

Sæt fjernvarmen helt fri, lyder det i ny analyse fra Lauritzen Consulting. Der peger på tre fundamentale forhold, der radikalt ændrer reguleringsgrundlaget for levering af fjernvarme.

Opskriften er enkel: Fjernvarme er indtil nu blevet anset som et naturligt monopol. Giv i stedet kunderne mulighed for at opsige deres fjernvarmeabonnement. Lad dem frit vælge varmeform.

Så vil konkurrencen sikre, at der træffes de rigtige valg. Det betyder, at fjernvarme i de kommende år vil blive en ydelse, der skal konkurrere med andre varmeformer, lyder det i anbefalingerne i den nye analyse.

Opskriften er enkel: Giv kunderne mulighed for at opsige deres fjernvarmeabonnement. Lad dem frit vælge varmeform. Så vil konkurrencen sikre, at der træffes de rigtige valg.

Sagt med andre ord vil konkurrencen for disse kunder fremover være en bedre beskyttelse mod høje priser end Varmeforsyningsloven.

FRITSTILLING. Analysen anbefaler, at hele den danske fjernvarmesektor radikalt reformes. De ca. 1,7 mio. kunder, der i dag får deres varme fra et fjernvarmeselskab bør stilles frit for enhver tilslutnings- og forblivelsespligt.

Anbefalingerne fremgår af en omfattende analyse, som den tidligere direktør i Konkurrencestyrelsen, Finn Lauritzen, Lauritzen Consulting har udarbejdet. Analysens anbefalinger lægger i foreløbige modelberegninger op til at fjerne forbrugerbindinger til landets fjernvarmesystem. Disse anbefalinger indgår i Energistyrelsens aktuelle arbejde og de foreløbige modelberegninger.

3 VÆSENTLIGE ÅRSAGER. Anbefalingerne lyder: Der er især tre fundamentale ændringer, som tilsammen betyder, at fjernvarmen i de kommende år vil ophøre med at være et naturligt monopol og i stedet for vil blive en ydelse, der konkurrerer med andre varmeformer

  • Velisolerede nye boliger gør fjernvarmeløsninger urentable
  •  Varmepumper bliver stadig billigere  – også billigere i drift. Det bl.a. som følge af, de seneste energiforlig der gradvist reducerer PSO-elafgiften frem mod 2022.
  • Den særlige elvarmeafgift og den almindelige elafgift reduceres, mens det såkaldte grundbeløb, produktionstilskud til el til de små kraftvarmeværker, er blevet afskaffet.

Analysen konkluderer, af disse tre ændringer samlet vil betyde, at der for mange af de fjernvarmekunder, der aktuelt betaler en høj pris, om nogle år vil være en besparelse ved at opsige deres fjernvarmeabonnement og at installere en varmepumpe i stedet.

Sagt med andre ord vil konkurrencen for disse kunder fremover være en bedre beskyttelse mod høje priser end Varmeforsyningsloven, hvis kunderne altså får lov at opsige deres fjernvarmeabonnement, lyder det i analysen fra Lauritzen Consulting – Foto, Finn Lauritzen.

Del dette med dit netværk: