Kan vi tale lidt mindre og handle lidt mere?

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

2023 blev talens år – Kan 2024 så ikke blive handlingens år? Velkommen til 2024. Et år, som vi allerede nu ved, bliver historisk med udsigten til, at Kong Frederik sætter sig på tronen om få dage.

Og nyheden var da heller ikke mange minutter gammel inden de første overskrifter om ”hvad kan vi lære af Dronning Magrethes abdicering” eller ”hvad kan virksomheder lære af Magrethes måde at give stafetten videre til den yngre generation”.  Om et par uger, er det så Nicolai Jacobsen, vi skal lære noget af, og hvis ellers fodboldlandsholdet gider spille ordentlig fodbold igen, så kan vi måske også lære noget af Kasper Hjulmand til sommer.

Og når vi ikke taler om, hvad vi kan lære af de kendte, så har vi altid gode temaer som bæredygtighed, vilde problemer, psykologisk tryghed, dårlig ledelse eller noget helt femte at tale om.

”TALE”. Og netop ordet ”TALE” er begyndt at krybe ind under huden på mig – og ikke på den gode måde.

Der er en fantastisk historie om Henry Ford, der i starten af forrige århundrede fik besøg af et hav af entreprenante lykkeriddere, der rigtig gerne ville samarbejde med Ford … Ja, altså, de ville gerne have hans penge til at finansiere deres geniale projekter om det ene og det andet. Henry Ford beskrev de fleste af lykkeridderne som ”lærde eller akademiske” og hver gang de kom ind på hans kontor for at fortælle, om alt det de vidste om et givent emne, og hvorfor de skulle have lidt af hans penge, så sagde han konsekvent til dem ”don’t tell me what you know – show me what you’ve done” – og så sluttede de fleste møder.

For Henry Ford var en innovatør, en bygger og ikke mindst en skaber – på engelsk hedder den evne craftsmanship. Han havde taget den viden, han, over årtier, havde tilegnet sig og brugt den til at skabe konkrete svar til de problemer, han havde identificeret. Skabt prototypen, oplevet fiaskoen, rejst sig igen, skabt en ny prototype, fundet fejlene, udviklet en ny prototype og til sidst skabt noget, der virkede i virkeligheden.

2024-ordet skal være ”HANDLING”
Lad det være centralt for, hvad jeg håber,
kommer til at ske i 2024. 
Kan vi ikke
forpligte hinanden på at tale lidt mindre
og handle lidt mere?

For én ting er teori og viden – noget andet er at få den viden omsat til konkrete løsninger, der virker i virkeligheden med rigtige mennesker.

”HANDLING”. Derfor bliver ordet ”HANDLING” centralt for, hvad jeg håber, kommer til at ske i 2024. Kan vi ikke forpligte hinanden på at tale lidt mindre og handle lidt mere?

Det tror jeg faktisk godt, vi kan. Men det kræver, at vi i 2024 tør stille lidt flere forpligtigende spørgsmål til hinanden, når vi taler med hinanden – nemlig de spørgsmål, hvor vi også tør spørge hinanden, om vi nu også selv har skabt det, vi taler så meget om – altså i virkeligheden med virkelige mennesker?

AMBITIONER VS. HANDLING. Selv regeringen må sande, at én ting er at have store klimaambitioner, noget andet er at skabe konkret handling. Og selvom Mette F, Dan J og ham den tredje jeg aldrig kan huske navnet på, nok helst så store handlinger bag alle skåltalerne, så må de jo også sande (præcis som Ford), at ting jo bliver bøvlet og svært, når visionerne skal ramme virkeligheden. Så måske vi skal begynde med de små skridt? – Og lad os så gøre de små skridt rigtigt. Måske hvis vi lykkedes med de små skridt, at vi så kan få troen på, at endnu større handlinger kan lade sig gøre? Blot en tanke.

Det handler ikke kun om bæredygtighed eller grøn omstilling. Det kunne lige så godt handle om børns trivsel, ulighed i sundhed, dårlig ledelse, børn i fattigdom, unge uden job og uddannelse, det ufleksible arbejdsmarked, folkeskolen, organisationers sygefravær eller ældreplejen.

Kontrakten i 2024 må være, at vi godt må tale om de samfundsudfordringer, vi står overfor – men vi vil ikke stille os tilfredse med ”en fortælling om handling” – vi vil se konkret handling! Ikke på en grafisk designer tegning, ikke i excel-arket, ikke i powerpoint-præsentationen eller på hjemmesiden, men i virkeligheden med virkelige mennesker.

NYTÅRSØNSKET: Så lad 2024 være året, hvor handling slår ikke-handling. Hvis alle bare handler lidt, så kan vi måske sammen skabe bedre svar på nogle af de samfundsudfordringer, som vi ærligt talt ikke fandt helt gode løsninger på i 2023.

Ja ja, vi talte om dem i 2023– men skal vi ikke bruge 2024 på at løse dem? Men det kræver, at vi sætter handling bag de fine ord.

Godt nytår

Præsentation

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

Læs mere om Christian Terkelsen

Del dette med dit netværk: