Hop IKKE ind i hamsterhjulet igen

Blogindlæg af Christian Terkelsen, Founder Craftsmanship

I min sommerferie har jeg altid en ambition om at arbejde er et no-go. Alligevel må jeg erkende, at der i flere tilfælde var episoder i ferien, hvor jeg godt kunne mærke at arbejdsrollen pressede sig på.

F.eks. da jeg skulle bestille et køleskab på en italiensk campingplads. Jeg endte med at tale med Max 4 gange – og tillige nåede jeg at udfylde 3 forskellige blanketter med papir og blyant før, der var styr på køleskabet. Eller da jeg en aften gik i baren og bestilte øl hos Franca, blot for at opdage, at hun kun stod for bestillingen og betalingen – og at jeg skulle gå om bag en ny lang kø 2 meter ved siden af for at få mine øl! For slet ikke at tale om den fart Angelica havde ved kassen i det lokale supermarked?

PRESSET PÅ TÅLMODIGHED. Jeg skal være ærlig, jeg var en smule presset på min tålmodighed. Jeg endte endda (lettere irriteret) med at spørge Max, om ikke han troede hans arbejdsliv ville blive en smule bedre, hvis de fik digitaliseret deres udlejning af køleskabe frem for papir og kalenderudgaven, der hang i skabet bag ham? Set i bakspejlet var det spørgsmål nok primært set ud fra mine egne behov end Max’.

Så måske skylder jeg Max, Franca og Angelica en stor undskyldning. Måske er det mig, der er helt galt på den. For hvis jeg skal være ærlig – altså helt ærlig. Så var der ingen af de 3, der så særlig stressede eller utilfredse ud. De lignede jo ikke nogen, der var på jagt efter et nyt digitaliserings- eller effektiviseringsprogram, men derimod smilende mennesker, der tog sig den tid, som det nu engang tager for at løse en opgave.

HURTIGERE OG SMARTERE – ALTID? Behovet for at gøre tingene hurtigere, smartere, mere produktivt og mere digitalt lå udelukkende hos mig. Og måske der er en smule læring her?

I foråret fik vi tal fra både Ledernes Hovedorganisation og IDA, der viste af 19-24% af alle ledere går rundt og er konstant presset og stresset. OG vi ved fra en stor kortlægning i 2018, at danske lønmodtagere hvert år har ca. 3.8 mio. sygefraværsdage, som helt eller delvist skyldes psykisk arbejdsmiljø. Vi ved, at mange ledere og medarbejdere føler sig fanget i et arbejdsmæssigt hamsterhjul, hvor det er ret svært og komplekst at gennemskue, hvordan man kommer ud af det. Men måske vi skal skrue lidt ned for vores trang til hele tiden at ville gøre vores arbejde hurtigere, smartere. mere produktivt og mere digitalt?

Vi kan se i undersøgelserne at mangelfuld ledelse, for mange arbejdsopgaver, manglende indflydelse i arbejdet og modsatrettede krav er nogle af de største syndere, der skaber følelsen af hamsterhjulet.

Så nu hvor vi har smagt 2-3 ugers sommerferie, hvor vi har følt os frie og afslappede med sand imellem tæerne sammen med dem, der betyder allermest for os, så skal ambitionen for august og resten af året måske være, at vi hver især tør italesætte hamsterhjulet på arbejdspladsen og sammen tage et opgør med at acceptere hamsterhjulet som en præmis for arbejdslivet.

EFTERTANKE – LÆRING! Hvad vil der ske, hvis vi ikke altid gik på jagt efter at gøre ting hurtigere, smartere og mere produktivt, men havde som ambition om at gøre ting roligt, ordentligt og afbalanceret, som Max, Franca og Angelica?

Blot en sommertanke. Velkommen tilbage på arbejdet …

Præsentation

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

Læs mere om Christian Terkelsen

Del dette med dit netværk: