Bæredygtighed fylder for lidt i udbud

For lidt bæredygtighedsfokus i udbud? Det mener, en af vores landsdækkende anlægsgartnervirksomheder.

Flere offentlige og private virksomheder implementerer bæredygtighed gennem udbud, hvor parametre som miljø og sociale forhold bliver en del af kravene. Anlægsgartnervirksomheden OKNygaard byder det øgede fokus på bæredygtighed velkommen og opfordrer samtidig kommuner, regioner og virksomheder til i højere grad at prioritere bæredygtighed i deres evalueringer, hvor pris ofte bliver den mest afgørende faktor. Virksomheden ser de gerne flere udbud med fokus på bæredygtighed, herunder hensyn til miljø og sociale forhold.

Hensyn til miljøet og socialt ansvar er ved at finde indpas i udbud fra offentlige virksomheder. Derfor bliver krav om bl.a. CO2-regnskab, brug af eldrevet materiel eller HVO-diesel samt socialt ansvar for hele leverandørkæden mere udbredt. Det genkender anlægsgartnervirksomheden OKNygaard, der er en del af idverde-koncernen. Det er en tendens, som de gerne ser mere udbredt, fortæller adm. direktør i OKNygaard, Ole Kjærgaard: – Hvis vi som samfund skal afhjælpe den natur- og klimakrise, vi står over for, og vi som virksomheder skal tage ansvar for vores ’impact’ hele vejen ned gennem leverandørkæden, bliver vi nødt til at sætte skub i den bæredygtige udvikling. Udbuddene er et godt sted at starte, siger Ole Kjærgaard og fortsætter: – Det er positivt, at flere inkluderer bæredygtighed, herunder naturhensyn, i deres udbudsproces, for det kan gøre en stor forskel for vores miljø og samfund. Vi håber, at endnu flere vil være med, og at flere prioriterer bæredygtighed, så det ikke bliver prisen, der i sidste ende afgør andelen af natur- og klimahensyn, for så rykker vi ikke langt nok.

Anlægsgartnervirksomheden opnåede i efteråret 2022 bæredygtighedscertificeringen B Corp som den første anlægsgartnervirksomhed i hele EU. En B Corp-certificering er dokumentation på høje standarder inden for både miljø og socialt ansvar.  – Hvis vi som virksomhed ønsker mere fokus på bæredygtighed, så må vi selv tage ansvar, gå forrest og gøre en indsats for at inspirere andre, lyder parolen. Opskriften er en bæredygtighedsstrategi, som indeholder 10 mål, der sikrer, at bæredygtighed gennemsyrer alle dele af organisationen og siver videre ud i samfundet. Det indebærer bl.a. CO2-reduktion, øget ressourceanvendelse, øget biodiversitet, høj medarbejdertrivsel, etablering af partnerskaber og at skærpe opmærksomheden på vigtige samfundsemner som klimaforandringer og natur- og biodiversitetskrisen.

Del dette med dit netværk: