Vildtfarende milliarder

Pengene hentes direkte op af energiforbrugernes lommer. Dansk Fjernvarme advarer. Foreningens direktør Kim Mortensen: – De 2 milliarder kroner svarer hvert år til 769 kroner pr. husstand. Umiddelbart lyder det måske ikke af meget, men det kan dække renterne af et lån på 85.000 kr., og en husholdning kan umiddelbart energirenovere en del for det tilsvarende beløb

De 2 milliarder kroner kommer i spil, når der realiseres energibesparelser. Forsyningsselskaberne har påtaget sig en række sparemål – ud fra devicen: Den billigste energienhed er den der ikke bliver brugt. På det grundlag udmøntes midler, der er opkrævet hos energikunderne til af medfinansiere investeringer i energi effektive løsninger. Sådan har det stået på nu i 15 år – og den nuværende regulering er godt 10 år gammel.

En hel industri læner sig op af disse indbyggede skattefinansierede tilskud. Det handler bl.a.om  tilskud når der udskiftes IT og anden strømforbrugende teknologi, hvor det kan påvises, at der er en energigevinst ved at skifte udstyr ud med andet.

Advarslen fra Dansk Fjernvarme skal ses i lyses af, at Danmark, trods økonomisk vækst har haft et fald i energiforbruget. Priserne på disse energibesparelser er imidlertid steget uforholdsmæssigt, lyder advarslen fra foreningen, der ser god grund til at evaluere energispareaftalen.

Den nuværende energispareaftale udløber med udgangen af 2015, og en ny aftale skal derfor snart være på plads. Forhandlingerne går meget langsomt, og vi afventer stadig en politiske afklaring. I betragtning af, at der er tale om en aftale vedrørende årlige udgifter på omkring 2 milliarder kroner for energiselskabernes kunder, så burde denne sag for længst være øverst på den politiske dagsorden, siger Dansk Fjernvarme

Foreningen mener ikke, at et beløb på 2 mia. kr. om året bør håndteres uden for myndighedernes kontrol og ej heller i en frivillig aftale med energiselskaberne. Derfor bør politikerne i stedet lovgive om hvordan beløbet opkræves, og hvad pengene skal bruges til.

Del dette med dit netværk: