Nyt grønt med visioner

Danmark er og bør fortsat være et foregangsland, når det gælder bæredygtige løsninger inden for arkitektur og byggeri. Ingen tvivl om det. Bæredygtighed og vækst er hinandens forudsætninger og går hånd i hånd. Og danske arkitekter har sådan set tænkt bæredygtigt i mange generationer – også før ordet blev opfundet og blev et af det 21. århundredets helt store buzzwords. Så i princippet burde det være ligetil. Men det er det bare ikke.

Innovationen går langsom, når det gælder grøn omstilling inden for byggeriet. Og det på trods af, at udfordringerne er enorme: 40 % af energiforbrug kommer fra byggeriet som også står for 30% af den samlede mængde affald, der produceres i Danmark. Den grønne udvikling kræver først og fremmest en politisk vision om, at Danmark skal være et foregangsland. Det har vi været i mange år, og er det forhåbentlig endnu, selvom de grønne ambitioner fra regeringens side ikke er særlig synlige pt.

Men den grønne udvikling skal også ske gennem initiativer fra den private sektor og ved politisk regulering. Det kræver stigende krav til tekniske standarder – og ja oven i købet – højere krav, end man stiller i EU. De høje krav er nemlig med til at fremme innovationen inden for arkitektonisk design, services og løsninger. Det er årsagen til, at Danmark i de sidste årtier har været verdensførende på en lang række produkter; vinduer, pumper, termostater og byggemateriale. Ved at gå forrest får vi en konkurrencefordel. Det skal vi holde fast i.

Arkitekturen er et af de helt store gear i samfundets forvaltning af ressourcer, og derfor er det bæredygtige byggeri et centralt fokusområde for Danske Arkitektvirksomheder. Vi vil derfor styrke den grønne dagsorden og insistere på, at Danmark kan være konkurrencestat og foregangsland på samme tid. Vækst og bæredygtighed kan nemlig underbygge hinanden, hvis politikerne tænker langsigtet.

Del dette med dit netværk: