Mange vælger fra

Langt hovedparten af rådgivervirksomhederne støder på offentlige udbud, hvor transaktionsomkostningerne er så høje, at de afholder sig fra at byde på opgaven.

 

Det viser tal fra DI Videnrådgivernes medlemsundersøgelse 2015. 70 pct. af rådgiverne angiver, at de har valgt ikke at byde på udbud på grund af for høje transaktionsomkostninger. Det er hovedsagelig krav til tilbudsmaterialet samt omfang og kompleksitet af udbudsmaterialet, der er ressourcekrævende. Konsekvensen er, at offentlige udbydere går glip af bud fra ellers kompetence aktører. Samtidig udgør de høje transaktionsomkostninger et ressourcespild for virksomhederne såvel som for den offentlige sektor. Dette tema er taget op af bladet kommunen.dk.

 

DI Videnrådgivernes præsenterer tre citater fra artiklen:

 

* Der er eksempler på eksorbitant høje udbudsomkostninger. Det er rigtig ærgerligt, fordi det offentlige på den måde risikerer at gå glip af tilbud fra de bedste.” Kontorchef Kenneth Skov Jensen, Center for Offentlig Konkurrence i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

 

* I de værste tilfælde oplever vi, at det vil koste mellem 30 og 35 procent af den samlede opgaveomsætning at lave et tilbud, og så kan det simpelthen ikke betale sig for os.” Direktør John Pedersen, Operate

 

* Omkostningerne ved at lave et tilbud overstiger ofte værdien af opgaven, og ofte skal man levere en næsten færdig løsning som led i en tilbudsrunde, hvor man konkurrerer med mange andre. Det kan ikke svare sig for virksomhederne.”  Fagleder Kirsten Alkjærsig, DI Videnrådgiverne.

Del dette med dit netværk: