Når også store er for små …

Morgen: -Roskilde er den største kommune i Region Sjælland, men selv hos os er it-afdelingens kompetencer udfordret. Det gælder både, når vi skal specificere kravene til nye it-systemer, og når vi bagefter skal implementere systemerne ude hos brugerne i de enkelte afdelinger.

 

Digitaliseringens udfordringer er afledt af stadig skarpere krav til effektivitet og også en følge af det såkaldte monopolbrud, hvor de ydelser, som it-virksomheden KMD har serviceret med nu uisættes for mere konkurrence. Stadig flere it-opgaver sendes i udbud – og Roskilde er ikke alene … alle landets 98 kommuner skal specificere krav og ønsker til, hvorledes de ønsker systemer konstrueret og idriftsat.

 

Henrik Kolind fortæller til Mandag Morgen, at Roskilde aktuelt samarbejder med kolleger fra andre kommuner i Region Sjælland. Af regionens i alt 17 kommuner deltager nu 12 kommuner i et samarbejde om fælles udbud og implementering af it, lyder det – og dermed bryder de 12 kommuner med en ellers så traditionel del af den kommunale selvforståelse: at hver enkelt kommune er så forskellig fra de andre kommuner, at det ikke er muligt at samarbejde om ret meget.

 

Henrik Kolind: – Vi har gjort op med forestillingen om, at vi alle sammen er så unikke, at vi ikke kan samarbejde om it. Men i praksis laver vi stort set de samme opgaver. Der er for eksempel grænser for, hvor mange måder man kan lave økonomistyring på. Derfor har vi erkendt, at så forskellige er vi heller ikke.

 

– Kommunerne skal løse flere opgaver med færre ressourcer, og vi tror på, at samarbejde med andre kommuner kan være en del af løsningen. Samtidig presser staten også på, for at kommunerne finder sammen i større enheder for at løse nogle opgaver mere effektivt, siger Henrik Kolind. – På it-området er det ikke afgørende for en kommunes særpræg om den ene eller den anden leverandør har sit logo på en it-løsning. Den slags løsninger bør ikke blive til et eksistentielt spørgsmål for den enkelte kommune, siger han til Mandag Morgen.

 

Det er Rambøll Management Consulting, der har udarbejdet en ny model for tværkommunalt samarbejde. Modellen er på den ene side mere forpligtende end et samarbejde fra sag til sag og på den anden side mindre forpligtende end en tværkommunale selskabsdannelse organiseret efter den kommunale styrelseslovs §60, lyder det. Du kan møde Henrik Kolind, når UdbudsMedia.dk gennemfører konferencedagen ”DIGITALISERING 2020”, den 19. november 2015, på Børsen i København.

Del dette med dit netværk: