De hybride arbejdspladser – husk eftertanken!

Har du også hørt det?
De hybride arbejdspladser venter lige rundt om hjørnet! Vores organisationer kommer til at se helt anderledes ud end før

Hybrid-ordet synes at være overalt! Så ikke nok med at ordet hybrid intuitivt leder vores hjerner over på en bestemt type bil, nu skal vi så også til at forholde os til det, når vi går på arbejde. Men hvad betyder det egentlig? Hybrid.

Jeg var faktisk selv en smule i tvivl, og for ikke at virke alt for dum, såfremt jeg fik spørgsmålet, så skyndte jeg mig at blive tilmeldt et onlinekursus, hvor kloge folk ville introducere mig til de hybride arbejdspladser. Stor var min lettelse, da det viste sig, at det mest af alt handler om dét, vi kaldte en fleksibel arbejdsplads før corona.

DE STORE OG GLOBALE, MEN … Jeg ved godt, at der findes store firmaer og globale it-virksomheder, der med rette kan sige, at de har en hybrid struktur på tværs af landegrænser, multiple lokationer og mange tidszoner. Men for de fleste almindelige danske virksomheder og offentlige organisationer, så synes fokusset om den ”hybride arbejdsplads” at centrere sig om et centralt spørgsmål – ”behøver vi virkelig komme på arbejde i dag, eller må vi godt arbejde hjemmefra”?

På helt almindeligt dansk er det en drøftelse af, hvordan arbejdsgiver sikrer en organisatorisk fleksibilitet, hvor der både er plads til at arbejde på arbejdspladsen, derhjemme og med variation i arbejdstiden. Det er i øvrigt heller ikke nogen ny trend, og for os der havde små børn i 00’erne kan fortsat huske, at fleksibilitet var noget, der også var vigtigt dengang.

ANTAL? MULIGHED? RETTIGHED? Jeg møder ofte spørgsmålet om, hvor mange hjemmearbejdsdage, der bør være den rette mængde i en given organisation. Egentligt finder jeg, at det er et uinteressant spørgsmål, men påpeger alligevel, at hvis jeg havde ansatte, der insisterede på retten til x-antal hjemmearbejdsdage, så ville jeg nok være lidt nysgerrig på, hvorfor de ansatte var så optagede af ligefrem at have det som en rettighed, og hvorfor de vil bruge så meget tid væk fra arbejdspladsen?

PÅSTAND – LEDELSE GØR FORSKELLEN. Min påstand er, at hvis man har en arbejdsplads, der har gode ledere, med fantastiske kollegaer og meningsfulde arbejdsopgaver i et dejligt arbejdsfællesskab, så tror jeg aldrig, man havner i en situation, hvor man har brug for at lave formelle aftaler om hjemmearbejde.

Ansatte, der er trætte af deres arbejdsplads, trætte af deres arbejdsopgaver, trætte af deres ledere og kollegaer vil givet være nogle af de første til at tale utroligt godt om muligheden for masser af hjemmearbejde. De siger næppe den rigtige årsag, men vælger ofte at henvise til de gode corona-nedluknings-erfaringer, work-life-balance, arbejdsro, øget produktivitet, ja sågar øget trivsel.

HJEMMEARBEJDE ER FANTASTISK. Lad det være sat: Hjemmearbejde er en fantastisk opfindelse. De virtuelle muligheder, giver os nye måder at tænke og organisere arbejdet på. Der kan være mange gode grunde til, at der i perioder eller på visse opgavetyper, kan være gode fordele i at arbejde hjemmefra, men men men … har du ansatte, der tilkendegiver, at de vil have et bedre arbejdsliv, såfremt de bruger halvdelen af deres arbejdstid væk fra arbejdspladsen, så synes jeg, det er dybere snak værd – og det skal være INDEN man hopper i ”hybridfælden” og definerer antallet af hjemmearbejdsdage som et mål i sig selv.

Hybrid kan hurtigt blive til Hybris, hvis vi ikke holder for øje, hvad de vigtigste elementer er for en bæredygtig organisation. Høj social kapital, stærke fagfællesskaber og psykologisk tryghed er hovedfundamentet for en organisation, der skal levere sunde resultater. Jeg har svært ved at se, hvilken internetforbindelse, der kan sikre det. Hvis du er i tvivl om den påstand, så prøv at spørge de ledere og medarbejdere, der blev ansat midt under én af corona-nedlukningerne. Det var ikke sjovt, og et synligt bevis på, at relationer, fagfælleskaber og et sundt arbejdsmiljø primært skabes i den fysiske verden.

KONTORPLADS ELLER ”FLYVE-PLADS”. Nogle ser den såkaldte hybride arbejdsplads og de øgede hjemmearbejdsdage, som en mulighed for at skære ned på kontorpladsen, etablere ”flyver-pladser” og spare på lejeudgifterne. Det er helt sikkert en god business case på kort sigt i økonomiafdelingen, men på lang sigt kan det få fatale konsekvenser for den organisatoriske og faglige sammenhængskraft, der er altafgørende for jeres forretning.

Heldigvis ser vi også andre tendenser end hybrid – og ISS har netop opjusteret deres forventninger til regnskabet, da de kan se, at virksomhederne i øget omfang investerer i at skabe attraktive arbejdspladser til de ansatte. Det er enormt glædeligt, og måske skal vi bruge noget mere tid på, hvad der definerer den attraktive arbejdsplads på arbejdet, i stedet for at drøfte antallet af hjemmearbejdsdage og hybridarbejdspladser.

Præsentation

Christian Terkelsen skriver om bæredygtige organisationer, organisering og ledelse på UdbudsMedia.dk

Læs mere om Christian Terkelsen

Del dette med dit netværk: