GRØNNE INDKØB – KONKRETE HANDLINGER

Concito: Skyttegravskrige risikerer at bremse samarbejdet om grønne offentlige indkøb

Den grønne omstilling af de offentlige indkøb kræver, at der samarbejdes på tværs af kommuner, regioner, staten og leverandører. Tiden er for knap til at sylte grønne indkøb ind i en skyttegravskrig om, hvem der skal betale, skriver klimaanalytiker Tobias Johan Sørensen i Altinget.

Kommende klimamål for offentlige indkøb skal omfatte alle indkøb og bør anvise konkrete handlinger til at reducere klimaaftrykket.

Det kræver, at der samarbejdes på tværs af kommuner, regioner, staten og leverandører. Tiden er for knap til at sylte grønne indkøb ind i en skyttegravskrig om, hvem der skal betale, inden vi overhovedet er kommet i gang.

Det er helt naturligt, at kommunerne for eksempel ønsker at blive kompenseret, hvis der indføres klimakrav, der øger omkostningerne. Omvendt vil der også være klimakrav, der ikke nødvendigvis afspejles i en højere regning for kommuner og regioner, som derfor bør implementeres nationalt. Staten, kommuner og regioner bør derfor sætte sig sammen og udforme nogle principper, der finder den rette balance mellem krav og metodefrihed frem mod 2030.

Læs hele synspunktet her: https://www.altinget.dk/kommunal/artikel/concito-skyttegravskrige-risikerer-at-bremse-samarbejdet-om-groenne-offentlige-indkoeb

Der er ingen grund til stor metodefrihed i valget af grønne køretøjer i kommuner, hvor fremtiden er elbiler og teknologien er klar, moden og konkurrencedygtig. Tobias Johan Sørensen, klimaanalytiker, Concito

Del dette med dit netværk: