Frikommuneforsøget

Frikommunerne har søgt om lov til at iværksætte konkrete forsøg. 17 forsøg får nu grønt lys fra regeringen.

I oktober blev otte frikommunenetværk udpeget, og 44 kommuner kunne dermed kalde sig frikommuner.  Frikommunerne har i første runde indsendt 33 ansøgninger om konkrete forsøg på bl.a. social-, sundheds-, beskæftigelses- og boligområdet. Regeringen har nu sagt helt eller delvist ja til 17 forsøg. Desuden er regeringen positivt stemt over for yderligere 11 forsøg. Sammen med kommunerne skal de 11 forsøg beskrives lidt nærmere. Kun fem forsøg afvises.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll siger: – Vi skal have en mindre bureaukratisk og mere effektiv offentlig sektor. Borgerne har krav på, at vi får mest muligt for deres hårdt tjente skattekroner, og det kræver, at kommunerne har de rette forudsætninger. Med frikommuneforsøget hjælper kommunerne med at identificere, hvor skoen trykker. Hvor reglerne er unødigt bøvlede, eller hvor der er overflødige krav til dokumentation. De 17 forsøg er et vigtigt skridt på vejen. Jeg vil derfor appellere til Folketingets partier om at vise kommunerne tillid, når de inden længe skal behandle lovforslaget.

– Jeg vil gerne kvittere for det store ansvar, frikommunerne tager for at finde gode løsninger på samfundsmæssige udfordringer. Eksempelvis mere sammenhængende psykiatriske forløb, så borgeren ikke kan opleve at være kastebold mellem kommune og region. Her er ingen snuptagsløsninger. Derfor er der også 11 ansøgninger, hvor vi skal bruge lidt mere tid til at udfolde forsøgene sammen med kommunerne, siger Simon Emil Ammitzbøll. 

Under forudsætning af Folketingets opbakning kan forsøgene sættes i gang fra d. 1. juli 2017. 

Del dette med dit netværk: