4 ud af 5 opgiver

Otte ud af ti rådgivere opgiver at byde på offentlige opgaver, fordi, det er for dyrt at afgive bud. Det er spild af skattekroner, mener DI. 

38 pct. af rådgiverne fravælger ofte at byde på offentlige udbud på grund af for høje transaktionsomkostninger, mens 41 pct. angiver, at de nogle gange fravælger at byde på offentlige opgaver. – Det er spild af skattekroner, når det offentlige på den måde risikerer at gå glip af de bedste løsninger til den bedste pris. Opgaverne er i mange tilfælde spændende, og rådgiverne har gode løsninger på dem. Men når udgifterne i forbindelse med at byde er så tårnhøje, giver det ikke mening, siger branchedirektør i DI Rådgiverne Henriette Søltoft. 

Det er dels selve udbudsmaterialet, altså beskrivelsen af opgaverne, der typisk er meget omfangsrigt og komplekst. Men det samme er kravene til de tilbud, virksomhederne skal afgive. Et eksempel kan være, at en statslig institution skal have løst en kommunikationsopgave. Kontraktsummen lyder på 950.000 kr. 20 virksomheder byder på opgaven, og hver virksomhed bruger 100.000 kr. på at udarbejde tilbuddet. Tilsammen koster det altså virksomhederne to millioner kr. at lave tilbuddene. Oven i kommer de ressourcer, staten bruger på at udarbejde tilbuddet og behandle de bud, der kommer fra virksomhederne.

– Vi ser masser af den slags eksempler på absurde situationer, hvor de samlede omkostninger ved at byde er højere end kontraktværdien. Der er tale om et stort samfundsøkonomisk spild, som vi skal tage alvorligt, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne. 

En del af løsningen findes i den nye Udbudslov fra januar 2016. Men der er behov for en adfærdsændring, så de nye muligheder i loven rent faktisk udnyttes. For at sætte skub i den udvikling har de fire organisationer DI Rådgiverne, DANSKE ARK, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Managementrådgiverne sluttet sig sammen om kampagnen UdbudsTjek, der systematisk overvåger de offentlige indkøb af rådgiverydelser. – DI Rådgiverne anbefaler, at kommuner og regioner fremover skal opgøre, hvad deres udbud forventes at indebære af omkostninger. Det kunne gennemføres som et pilotprojekt på rådgiverområdet. Vi så gerne, at et sådant projekt var en del af aftalen mellem regeringen og kommunerne og regionerne, siger Henriette Søltoft.

Del dette med dit netværk: