Uenige i rapport om udfasning af gas

– Vi skal udfase gas hurtigst muligt. Både af hensyn til klimaet, men også fordi vi med vores import af russisk gas de facto er med til at finansiere Putins krigsmaskine. Et bredt politisk flertal har sat 2035 som slutdato for opvarmning med gas i danskernes boliger. Den ambition mener vi bør fremrykkes. Vi ved, hvad der skal erstatte den fossile varme: Mere fjernvarme, flere varmepumper og mere genanvendelse af overskudsvarme. Løsningen er ikke biogas, som er dyrt og i stedet bør anvendes i industrien, hvor konvertering til grøn energi er særligt svær, siger Katrine Bjerre, direktør i Synergi.

Hun erklærer sig dermed lodret uenig i den netop udkomne rapport fra Regeringens energikrisestab, NEKST, der bl.a. åbner for at slække på den politiske ambition om, at ingen danske boliger i 2035 skal opvarmes med gas. Katrine Bjerre er helt uenig i udmeldingen. Hun mener tværtimod, at slutdatoen bør fremrykkeshun har flere forslag til, hvordan den grønne omstilling kommer et gear op. – NEKST mener, at Danmark i højere grad bør udnytte potentialerne i overskudsvarme. Det er vi helt enige. Vi mener også, at man allerede fra næste år bør indføre et forbud mod installation af nye fossile fyr, siger Synergi-direktøren.

BIOGAS-KRITIK. Den nye rapport får også klare ord med på vejen fra Biogas Danmark: – Biogas kan levere et markant bidrag til, at Danmark billigere kan nå helt i mål med den grønne omstilling af varmeforsyningen. Det er dog vigtigt, at der politisk bliver stillet skarpt på, hvordan vi konkret kan sikre biogas på markedsvilkår – uden støtte til varmekunder, hvor det af den ene eller anden årsag ikke giver mening at skifte væk fra gas. I den sammenhæng nytter det ikke at introducere nye tariffer, der gør fossil gas attraktivt og belaster markedets muligheder for at købe biogas, siger Frank Rosager.

De alvorlige klimakonsekvenser af tarifferne understreger ifølge Biogas Danmark, at det ikke er nok, at Forsyningstilsynet teknisk godkender tarifferne, men at der er behov for en politisk proces, hvor man overordnet fastsætter rammer og mål for den fremtidige danske gasforsyning.

Frank Rosager, direktør, Biogas Danmark efterlyser politisk tiltag omkring gastarifering

Del dette med dit netværk: