Manglende tillid stopper udvikling

Branchen har brug for at der udvises tillid – og gives et frirum til at udvikle løsninger til fremtidens behov. Sådan siger Carsten Nystrup, ny formand for DANVA i interview med Bygge- & Anlægsavisen.

Nystrup: – Vigtigst lige nu er at få en vandsektorlov, der ikke er så stram for vandselskaberne, at den sætter en prop i udviklingen. Det kræver politisk tillid, gerne skrappere krav til drikkevandet – men også et frirum til at kunne afprøve bæredygtige løsninger. Vandsektoren har brug for at møde mere tillid i de politiske rammer og en forståelse for, at man i dag løser langt flere samfundsopgaver end tidligere som følge af klimaforandringer, miljøudfordringer og krigen i Ukraine. Man kan ikke effektivisere så voldsomt oven i og desuden samtidig ikke få dækket sine omkostninger, uden at det går ud over de opgaver, vandselskaberne skal løse for samfundet. Men det er desværre det, ministeren lægger op til i revision af den økonomiske regulering af vandsektoren. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, så vil det desværre sætte investeringer i vandløsninger i stå til skade for mennesker og miljø, siger brancheformanden.

Nystrup: Den bæredygtige omstilling kræver, at v i skal virkelig være innovative – og på plussiden er, at hvis vi sammen med dygtige leverandører og rådgivere får nogle gode løsninger op at stå, som virker her i Danmark, så skaber vi et fundament for at sælge de samme løsninger ude i den store vide verden, hvor de har meget større problemer.

Man skal tænke på tværs og i større enheder der, hvor det giver mening for ejerne. For Danmark er et lille land og boringer ligger så tæt. Nu er det ikke sådan, at stort bare er godt, og man har vidt forskellig investeringshistorik blandt vandselskaberne, så det ikke er en mulighed for ejerne. Men vi kan se, at vi hos os i Novafos gennem den sammenlægning Novafos er et resultat af har fået flere ressourcer og faglige kompetencer til at løse de stigende udfordringer vi har i Danmark.

Carsten Nystrup slutter: Jeg håber, at vi får nogle rammer, der gør at vi sammen er fokuseret på bolden – at bidrage med løsninger, der er nødvendige. At få beskyttet drikkevandet, løst oversvømmelsesproblemer og håndteret spildevand, så det kun løber til renseanlæg/ressourceanlæg Det kræver et tæt samarbejde mellem os og vores kommuner og staten, og jeg håber, at man, når revisionen af vandsektorloven er faldet på plads, kan sige, at vi fandt en model til i tillidsfuldt samarbejde om at løse de store udfordringer, vi kan se dag for dag bliver større og større.

Del dette med dit netværk: