Farvel til plusser

Med udgangen af 2019 er det slut med at tælle plusser, når du skal købe nyt komfur, køleskab eller støvsuger. Markant opstramning af energimærket gør det mere ambitiøst og lettere at overskue for forbrugerne. Fremover bliver A-mærket kun forbeholdt de absolut mest energieffektive produkter. Det er konsekvensen af en aftale, som er indgået mellem Rådet og Europa-parlamentet i EU, som Rådet formelt har nikket til i dag.

– Produkter i dag er blevet så energieffektive, at den nuværende skala er blevet meningsløs. Alt for mange produkter kan i dag besmykke sig med topkarakteren A efterfulgt af diverse plusser. Derfor strammer vi nu op på skalaen til gavn for borgerne i EU, siger energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Den nye A til G-energimærkeskala betyder, at det fremover højest vil være de 30 pct. mest energieffektive produkter, som kan få karakteren A.

Fra dansk side har man kæmpet hårdt for, at skalaen bliver fornyet løbende, så den løbende opdateres, når nye og mere energieffektive alternativer kommer på markedet. – Det er en rigtig god ordning, vi har fået skruet sammen. Fra dansk hold har vi har lagt stor vægt på, at de nye energimærker bliver fornyet løbende for at presse teknologiudviklingen af energieffektive produkter, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt

Undersøgelser viser, at 85 procent af de private forbrugere i EU benytter sig af energimærket, når de skal købe nyt. Og det er med god grund. I gennemsnit sparer en europæisk husstand 3.500 kr. på energiregningen ved at vælge energieffektive produkter og orientere sig i de såkaldte ecodesign til produkter.

Samlet set vurderer EU-kommissionen, at landene i EU sparer energi svarende til Italiens samlede energiforbrug pga. af EU’s mærkningsordninger.

Del dette med dit netværk: