Velfungerende markeder

Nye tider kræver mere konkurrence om de offentlige opgaver, det fastslog Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen på KFST-konference om velfungerende markeder.

Direktør for Bygningsstyrelsen, Gyrite Saltorp gav udtryk for stor tilfredshed med OPP som model og med den nye Udbudslov. Bygningsstyrelsen køber ind for 3 milliarder kroner hvert år. OPP sikrer, at der undgås for meget pleje af specielle interesser bliver undgået. Det sikrer fokus om opgaven og en udførelse baseret på nyeste teknik, tidsplaner der holder og gode materialer, lød vurderingen.

Den nye udbudslov er et godt værktøj, der sikrer at vi med langt større sikkerhed “kan tale med markedet”, sagde Gyrite Saltorp.

Borgmester i Holstebro Kommune, H. C. Østerby (A) (foto) fulgte op: Også i kommunerne er der almen tilfredshed med den nye udbudslovgivning, sagde Østerby og øget brug af OPP. – Vi skal naturligvis komme længere via samspil og tættere på hinanden i projektudformningen. Men det skal så lige erindres, at man også må respektere, at det at “drive” forretning almindeligvis skiller sig meget ud fra det, der handler om at løse offentlige opgaver. Vi skal have det best fra de to verdener.

Østerby slog til lyd for, at kommuner i højere grad skulle fungere mere bevidst i rollen som facilitator, der kunne anvise brugbare løsninger og indsatsområder til private projektholdere.

Flemming Bendt, topchef i rengøringskoncernen ISS, slog på konferncen til lyd for en øget bevdisthed i offentligt regi, om hvad der kunne betegnes som offentlige kerneopgaver – og hvilke opgaver, der med fordel kunne udføres af private aktører. – En god gammel læresætning lyder, “løs de opgaver som du er bedst til” – og det offentlige er givetvis bedst til at løse opgaver tæt på kernevelfærd, men burde i højere grad søge sampil med de, der har vist, at de er best på levering af service på konkurrencemæssige vilkår, anførte han.

Flemming Bendt: Hvorfor tager vi ikke diskussiononen af hvad der er vigtig/ikke vigtig – og derpå tager beslutninger med økonomisk sigte?

Del dette med dit netværk: