GRØNT MEDLØB … ELLER?

“Reelt grønt medløb”eller “man har et standpunkt til man tager et nyt”? Statsminister Mette Frederiksen (S) har hyppigt og klart erklæret, at hun er rød, før hun er grøn. Selv om statsministeren i en kronik i Politiken søndag skriver, at det passede dengang i oktober 2019 – for mindre end halvandet år siden, så er det ikke længere sådan, understreger hun nu.

– Jeg er klar til at lægge forbeholdet væk. Det grønne er ikke længere sekundært, skriver Mette Frederiksen i kronikken, hvis indhold senere også er delt på sociale medier. Mette Frederiksen overtog Statsministeriet efter valget i sommeren 2019, der er blevet kaldt et klimavalg, fordi klimaet var et dominerende tema i både valgkamp og på vælgernes dagsorden.

Statsministeren siger også selv, at “da regeringen tiltrådte, var det på et meget klart grønt mandat”, som skyldtes, at danske vælgere ville have et kursskifte. – Det høje måltal (målsætning om at sænke den danske CO2-udledning med 70 procent sammenlignet med niveauet i 1990) var dengang ikke Socialdemokratiets opfindelse. Æren tilfalder SF, Enhedslisten og Radikale Venstre. Det står som noget af det vigtigste i det forståelsespapir, der er med til at danne grundlag for regeringens virke, siger Mette Frederiksen i indlægget. – Jeg var reelt bekymret dengang i 2019. Kunne vi skabe så store forandringer uden at skabe tilsvarende andre store problemer? Ville vi kunne sætte gang i den grønne omstilling uden galoperende ulighed? – Eller endnu værre. Ville klima blive den nye splittelse mellem de mennesker, der føler sig kørt ud på et sidespor af dem (og os), der bestemmer?, skriver statsministeren.

Både udvikling og folkestemning er gået bedre, end statsministeren dengang for mindre end halvandet år siden – syntes at have forventet, og både erhvervsliv, sammenhængskraft og forudsætninger for lønmodtagere og selvstændige har det ifølge hende bedre i dag, end da regeringen tiltrådte. – Jeg og regeringen har ikke længere et “men” i den grønne omstilling. Forbeholdet er væk, slutter hun – og peger på, Regeringen har indgået mere end 50 grønne aftaler i løbet af de seneste to et halvt år, anfører Statsministeren.

Del dette med dit netværk: