Genbrugs-giganter investerer millioner

Genbrugsaktørerne Elretur, HJHansen Recycling og Stena Recycling er kommet tæt på en endelig lokation af to first treatment-anlæg, som skal sikre langt mere genbrug af kasseret elektronik end i dag.

Anlæg i Middelfart og Roskilde skal sikre Danmark en førerposition indenfor genbrug af elskrot og kommer til at beskæftige op mod 80 personer og koste godt 10 millioner kroner hver. Elretur forventer, at anlæggene er i drift ved årsskiftet 2022/2023, hvis alle de nødvendige tilladelser kommer på plads.

Formålet med de to nye anlæg er at sikre stordrift med hensyn til identifikation og udsortering, så en langt større del af danskernes kasserede elektronik til genbrug kan komme tilbage på markedet efter reparation og rengøring. Anlæggenes særlige procesteknologi og volumen skal sætte nye standarder i Europa og placere Danmark helt fremme i førergruppen indenfor europæisk genbrug af elektronik og el-produkter.

10 procent af alle kasserede hårde hvidevarer vil kunne genbruges. En ny rapport som konsulentvirksomheden Cowi har udarbejdet for Elretur viser, at vi årligt sparer miljøet 7.000 kg CO2 per ton kasseret ”småt it- og teleudstyr”, hvis vi genbruger det kasserede udstyr. Hvorimod det vil koste en ekstra udledning på over 2.000 kg CO2 per ton elektronik at deponere det gamle it-udstyr.

– Det er materialerne, altså ressourcerne, i vores elektroniske produkter, det her handler om mere end noget andet. Eksempelvis betyder transporten nærmest ingenting. Beregningen af klimaftrykket underbygger, hvor det afgørende er, at vi hele tiden rykker affaldsbehandlingen op i affaldshierarkiet, siger Morten Harboe-Jepsen, Elretur, der ser frem til et godt samarbejde med alle aktører for at sikre genbrug og genanvendelse i hele landet.

Administrerende direktør i HJHansen Recycling, Mogens Bach Christensen ser frem til at etablere first treatment-anlægget i samarbejde med Elretur. – Som aktør i genindvindingsindustrien ser vi på elektronikaffald på en anderledes måde end det meste af samfundet. Vi ser miljøgevinster og bæredygtig forretning. Med first treatment-anlæggene får vi i Danmark en unik mulighed for at øge mængden af kasserede produkter, som kan genbruges. Det betyder, at vi både sætter et langt mindre klimaaftryk, samtidig med at vi skaber en bæredygtig forretning. Vi ser meget frem til, at first treatment-anlæggene vil løfte os helt op i toppen af den europæiske superliga indenfor genbrug, siger direktøren. Genbrugs-giganter investerer millioner i nye anlæg

KILDE: metal-supply.dk

Del dette med dit netværk: