Mere vildskab og lederskab i grøn omstilling, tak

Carina Ohm, Partner og head of climate change & sustainability, EY efterlyser vildskab og mere lederskab i grøn omstilling. Selv om udviklingen mod bæredygtighed går vildt hurtigt, er det stadig et brændende spørgsmål, om det går hurtigt nok. Både i topledelse og politik er afvejningen mellem kort og langt sigt højaktuel. Dilemmaerne står i kø, lyder budskabet i artikel i Finans: Grøn omstilling kræver mere vildskab og mere lederskab (finans.dk)

For 13 år siden arbejdede jeg i Erhvervsministeriet med forberedelsen af COP15. Dengang havde vi besøg af den amerikanske debattør og provokatør Thomas Friedman, som rejste rundt med tanken om at suspendere demokratiet for en dag i den gode sags tjeneste. Tænk hvis vi kunne kortslutte de modsatrettede interesser gennem total regulering og alle marchere i takt i den rigtige retning. Kunne vi lige snuppe en rask dag som diktatur? Tanken er måske endnu mere relevant i dag. Selvfølgelig ikke som en realistisk, farbar eller attraktiv styringsmodel, men som en drøm om pludselig, konsekvent og reel handling. Som et billede på et formålsdrevet sæt af beslutninger og handlinger, der radikalt fremmer bæredygtigheden i bredeste forstand.

Det er selvfølgelig blot tankespind, men min oplevelse er, at mange ledelser står i nogle dilemmaer, der gør Friedmans tankeeksperiment relevant. Politisk set er mange stærke fortalere for en betydelig beskatning af CO2-udledning, fordi den vil skabe ordentlige business cases ude i virksomhederne for bæredygtige beslutninger. Men må det koste de mest CO2-udledende danske virksomheder deres liv og førlighed? Det politiske valg handler om, hvor ondt det må gøre på den korte bane for at gøre godt på den lange bane. Læs artiklen her: Grøn omstilling kræver mere vildskab og mere lederskab (finans.dk)

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar