STYR PÅ RETUREMBALLAGEN

ORGANISATIONERNE Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer og DagSam har dannet foreningen ”Dansk Emballage Producentansvar”. Den skal etablere og drive en organisation, som skal sikre, at emballage som plastikbakker, syltetøjsglas og mælkekartoner bliver indsamlet og genbrugt eller genanvendt. Den nystiftede forening vil etablere en organisation, som – på vegne af producenterne – skal sikre, at den brugte emballage bliver indsamlet og behandlet.

– Affaldsvirksomheder kommer til at dyste om at være de bedste til at indsamle og behandle den brugte emballage. Det er effektivt og vil skabe innovation, når forureneren i fremtiden skal betale omkostningerne, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd. Kommentaren falder i forbindelse med, at en ny ordning træder i kraft i 2025, hvor opgaven med at håndtere emballageaffaldet overgå fra kommunerne til producenterne, som selv skal betale for ordningen. Det er en regning til virksomhederne på op mod 2 mia. kr. årligt. Derfor må man forvente, at affaldsgebyret, som kommunerne opkræver hos borgere og virksomheder, vil falde.

Erhvervslivet trækker i arbejdstøjet for at tage endnu et skridt på vejen mod klimavenlig produktion og forbrug. I dag ender det meste emballage på et forbrændingsanlæg, men nu sørger vi for, at meget mere emballage bliver genbrugt og genanvendt, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI og formand for den nye forening.

– Dansk erhvervsliv er på mange måder frontløbere, når det gælder den grønne omstilling. Nu tager vi endnu et grønt skridt ved at tage hånd om emballageudfordringen. Virksomhederne er klar til at tage ansvaret og gøre emballage mere bæredygtig. Erhvervslivet er en vigtig driver, når det gælder den grønne omstilling, og vi er overbeviste om, at dette samarbejde vil nå langt, siger Henrik Hyltoft fra Dansk Erhverv.

Alt for meget emballage ender på de danske forbrændingsanlæg. Derfor går de største erhvervsorganisationer sammen i en ny forening, der skal sikre, at mere emballage bliver genbrugt eller genanvendt til gavn for både klima, miljø og pengepung. Ansvaret bliver dermed løftet fra kommunerne og over på virksomhederne, som vil styrke konkurrencen og sikre en mere effektiv genanvendelse.

Del dette med dit netværk: