Sagt om de grønne skatter

En grøn skattereform har længe spøgt i kulisserne – nu ligger der et udspil fra regeringen. I den kommende tid skal regeringens økonomiske ministre og klima-, energi- og forsyningsministeren i tættere forhandling med de politiske partier på Christiansborg om en aftale, der skal ende med at opnå flertal i Folketinget. Udspillet lægger op til, at der skal indføres tre forskellige priser for at udlede ét ton CO2 og læner sig dermed op ad en model, som en ekspertgruppe præsenterede tidligere på året.

Aalborg Portland, landets største CO2 udleder, ser pt. frem til en mindre prisstigning på 100 kroner per ton CO2 udledt. Det samme gælder for flere teglværker, der også er blandt de mest udledningstunge virksomheder i Danmark. Både Dansk Fjernvarme og Green Power Denmark mener, at regeringen viser gode takter i sit udspil til en grøn skattereform. En CO2-afgift gå hånd i hånd med skattelettelser for erhvervet, lyder det fra  i Dansk Erhverv. Mere kritisk kommenterer SMVerne som følger: ”Regeringen tørrer regning af på de små virksomheder”. DI Fødevarer: kalder direkte CO2-udspillet for konkurrenceforvridende.

DIs direktør Lars Sandahl Sørensen siger bl.a. om udspillet fra Regeringen: En central del af de kommende forhandlinger bør blive, hvordan man skal behandle virksomheder, der er en del af det europæiske kvotemarked. De betaler allerede en kvotepris for at udlede CO2, og regeringen ønsker, at de skal betale halvdelen af CO2-afgiften oven i kvoteprisen.

– De kommer til at betale en urimelig dobbeltskat, og det vil svække dem alvorligt i forhold til deres udenlandske konkurrenter. Hvis man allerede betaler en kvotepris i EU, skal man ikke også betale en dansk CO2-afgift oven i. Det kan gøre det vanskeligt for virksomhederne at bevare produktionen i Danmark, og intet er vundet, hvis vi eksporterer vores klimaproblemer i stedet for at omstille vores produktion, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI er enig med regeringen i, at indtægterne fra CO2-afgiften skal bruges til investeringer i den grønne omstilling. Og det er godt, at regeringen har blik for, at grønne afgifter ikke alene kan sikre, at vi når vores klimamål. Men der er brug for, at samfundet hjælper med flere investeringer i virksomhedernes grønne omstilling. – Vi skal energieffektivisere og elektrificere i et højt tempo. Vi får brug for meget mere grøn energi fra biogas, sol og vind, og vi skal fremme nye teknologier som kulstoffangst og Power-to-X. Vi skal turde at satse på fremtidens teknologier, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Danske virksomheder er i gang med en kæmpemæssig grøn omstilling, og vi står fuldstændig bag de høje ambitioner om et bedre klima. Vi har brug for en grøn skattereform, som styrker disse bestræbelser i erhvervslivet, og vi er langt hen af vejen enige i intentionerne i regeringens udspil, siger Lars Sandahl Sørensen.

Del dette med dit netværk: