Sæt fut på kommunal digitalisering

Dugfriske erfaringerne fra Rudersdal, Kolding og Favrskov Kommuner peger i samme retning. Engagement, digital viden og digitale kompetencer er vigtige og skal være solide ingredienser i den kommunale leders rygsæk, når der skal stilles om til nye virkevilkår på reducerede kommunale budgetter.

– Det er åbenlyst, at kommunale ledere i dag nødvendigvis også skal have digitale kompetencer. Vi skal forstå ikke kun at lytte, men at bakke vores medarbejdere aktivt op, når de kommer med forslag – og der tages initiativer. Vi skal være åbne for forslag til ændrede forretningsgange og tiltag, der endda kan føre til lavere omkostninger. Vi kan sagtens komme igennem økonomisk reduktion ved at være meget mere ”digitale kreative” og lytte til forslag til omstilling og nye idéer.  Ledere i dag skal kort og godt også have digitale kompetencer – og forstå værdien af digitale nyskabelser, siger Kommunaldirektør Rikke Vestergaard, Kolding Kommune(foto).

Hun suppleres af Bjarne Pedesen, kommunaldirektør i Rudersdal Kommune: – Jeg kan kun tilslutte mig – og supplere med at sige  at ros og anerkendelse er langt bedre en jammer a la ”der sker ikke noget”. Der sker reelt en masse, men det tager den tid det gør. Der er jo masser af forhindringer at overvinde, når der søsættes nye projekter. Der skal vedholdenhed, utraditionelle metoder og i perioder en fanden-i-voldskhed til at få dem til at lykkes. Desto større er glæden, når det så på trods alligevel bliver som ønsket.

Rikke Vestergaaard: – Det der starter som en god idé i en kommunal dagligdag – og som rummer en vis lokal effekt, kan jo sagtens vise sig at være trædestenen og/eller det bidrag, der får en god erhvervsidé til for alvor at blomstre – og måske endda dermed medvirke til at skabe vækst og eksport. Det skal vi forstå at prioritere ogtage med i vores kalkulationer.

Henrik Brix, Favrskov og formand for de kommunale it-chefer: Mangel på digitale kompetencer kan være en stopklods for ethvert godt projekt. Det bliver en meget stor sag at få gearet organisationerne til fremtiden – og heldigvis har vi mange steder set lyset, at vi ikke står alene med denne udforfordring, men kan finde fællesskab med andre nabokommuner om at sætte de tilstrækkelige og de rette ressourcer til at løse opgaverne.

Del dette med dit netværk: