Næstved: Udenlandsk affald giver varmen

Britisk, tysk og også italiensk affald luner godt hos fjernvarmebrugerne i Næstved. TV 2 Øst fortæller, at der i alt er anløbet 19 britiske skibe med hver 2.300 ton affald i Næstved Havn i 2021. Affald, der via AffaldPlus, dækker godt 98 procent af fjernvarmen i Næstved.

AffaldPlus fortæller, at affald fra England rundt regnet dækker en tredjedel af den samlede mængde affald, der bliver omdannet til varme hos den kommunale affaldsvirksomhed. Importen lader sig gøre, fordi englænderne ikke på sammen måde udnytter energien i deres affald. I stedet dumpes det på lossepladser, hvor det blandt andet kan udlede metangas.

Importen af udenlandsk affald til Næstved begyndte i 2013, og siden det første læs udenlandsk affald blev leveret, har Danmark tredoblet importen. I den seneste opgørelse fra 2019 oplyser Miljøstyrelsen, at der i alt blev importeret 386.000 ton skrald. Og det er der en simpel forklaring på. Vi genbruger og genanvender nemlig som aldrig før, og derfor er der ikke ret meget affald tilbage at brænde af.

– Vi er blevet så gode til at udsortere til genanvendelse, så derfor er der blevet plads i vores ovne til at vi kan fylde op med noget andet, fortæller Marie Münster, der er professor i energisystemer ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). – Derfor kan vi så importere og fylde ovnene op, så vi udnytter den kapacitet, vi har, og får produceret varme til forbrugerne, siger hun.

Del dette med dit netværk: